Keresés

Részletes keresés

Ebesi Gyuri Creative Commons License 2014.05.20 0 0 305

:DDD

Előzmény: Mono SE (304)
Mono SE Creative Commons License 2014.05.19 -1 0 304

ami az ágy alatt van :Đ

Előzmény: Ebesi Gyuri (303)
Ebesi Gyuri Creative Commons License 2014.05.19 0 0 303

Szerintetek melyik az én tálkám? :)

 

 

Gy

Főlökött Creative Commons License 2013.12.28 0 0 302

Virsliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii házilag, hogy tudjuk, mit eszünk :

 

http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20131218-az-orszag-legjobb-pizzaja.html

big-dewil Creative Commons License 2013.12.26 0 0 301

jah, mesterxakács kreálmánya. ))) de ha leforditod pl a cékla texturák kb azt jelenti, h jo párféleképpen elkészitett cékla,  amiknek egyáltalán nincs cékla izük, de rendkiwül finomak.

Előzmény: Laikus Testvér (299)
krizsi_l Creative Commons License 2013.12.26 0 0 300

A skót whisky mester, meg a magyar pálinkafőző beszélgetnek:

- Mi ahhoz hogy a whiky az igazí ízét elnyerje a világ legjobb tölgyeseiből származó fából készült, eltérő égetésű hordókban, tengerparti szélben, speciális pincékben hosszú éveken át érleljük az italt. Így tudjuk elérni ezt az egyedülálló ízhatást. És ti mit csináltok a pálikátokkal, hogy jó legyen?

 

- Mi nem abrakból főzzük !

:)

Laikus Testvér Creative Commons License 2013.12.26 0 0 299

Foetel: Belszin gratein burgonya ceklatexturak

 

Izé, ez egy étel?

Előzmény: big-dewil (296)
AudiJo Creative Commons License 2013.12.26 0 0 298

Hogy is mondta az öreg Matula bácsi Ötvös Csöpinek a fahordóban  érlelt skót whiskey-ről: -Hát ezek minden löttyet megisznak?:)))))

AJ

Előzmény: big-dewil (297)
big-dewil Creative Commons License 2013.12.25 0 0 297

közben ezeket kostolgattuk...

 

big-dewil Creative Commons License 2013.12.25 0 0 296

a folytatása pedig

 

Eloetel: portoi boros libamajLeves: kokuszos sütötök kremlevesFoetel: Belszin gratein burgonya ceklatexturak, balzsamecetes hagyma lekvár.Desszert: Chilis etcsokifagyi feketeribizli "spagettivel"

Előzmény: big-dewil (295)
big-dewil Creative Commons License 2013.12.25 0 0 295

Hazilag fustolt lazacbol keszitett tatar, hideg libamaj zsirjaban 4 oras 55 fokon érlelt fokhagymaval, feher szarvasgombaval keszult zellerfagylalt piritott szezammal...

 

 

 

Ez volt az elsö fogás elötti nulladik menü, a vacsin, amit meglepetésként kaptunk...

AudiJo Creative Commons License 2013.12.25 0 0 294

Minek iszol ilyen vacak páleszt, amit kénytelen vagy ezzel tovább rontani!:)))))

Én ezt egész másképp csinálom - megeszem azt minimális vadon termő áfonyát, ami épp szükséges a jó közérzetemhez, aztán megiszom rá apró kortyokban a tiszta italú, nem tuningolt páleszt!:))))

AJ

Előzmény: Laikus Testvér (292)
Főlökött Creative Commons License 2013.12.25 0 0 293

Túl vagyok a sűrítésen is, ismétlés a tudás anyja :) Ismételt habarás, jó és finom is lett. Azért készültem :))))

 

Előkészítve az alapanyagok :

 

 

A zacsi :

 

 

A sütésre előkészített nyuszó - muszók :

 

 

A közben elkészült töltött husi :

 

 

Ment a párolás, majd kiugrott a sütőből, egy kis füstölt szalonnáért, a további szaunázás érdekében :

 

 

Még pihizett 45 percet, Így rá értem a szafttal történő foglalkozásra :)

 

Szóval úgy nagy vonalakban ez történt. A rántotthusit nem részletezem, az is elkészült, vigyorog a töltöttkápasztára, már nem étkezde, hízlalda van itt. Én minimum 1,5 dekát híztam :)

Előzmény: krizsi_l (289)
Laikus Testvér Creative Commons License 2013.12.25 0 0 292

Szárított áfonyát én is rendszeren fogyasztok, a pálinkát ízesítem vele :-)))

Előzmény: Jolida (287)
big-dewil Creative Commons License 2013.12.25 0 0 291

A Való Világ:



Mit kérsz enni, kisfiam?

- Én vizet akarok, anya. Legfeljebb a vízhez egy kis marhahúst, sertéshúst, gyártási szalonnát, Na-nitrites keveréket, magyarul E450-es adalékot, nem húseredetű fehérjét és emulgeátort - de
karragén, guargumi és xantángyanta ki ne maradjon belőle!

- Egyszóval te Tesco párizsit kérsz.



- Úgy van, anyukám. És kérlek, kenj meg hozzá egy lisztből, kisízjavítóból, sikérből, antioxidánsból, tejporból, cellulázenzimből, a savanyúságot szabályozó kálium-acetátból és citromsavból,
emulgeálószerből és kalcium-szulfátból álló kenyeret.

- Győri rozsosat?



- Igen, egy kis vízzel, hidrogénezett/átészterezett növényi olajat, amelyben persze van só, emulgeálószer, kálium-szorbát.

- Már kenem is a Delmát, fiam.



- Nekem viszont, anya, ma jobban esne egy kis sertéshúsban és vízben elkevert húspép, bőrke, karragén, polifoszfát, szójafehérje, nátrium-laktát, étkezési keményítő, pirofoszfát, antioxidáns és Na-nitrit.

- Akkor te a Zalahús műbeles virslijét kapod fiam.



Hozzá természetesen tartrazinnal, kinlinnel, amaranttal, indigókarminnal színezett természetes aromával, nátrium-benzoáttal, sóval, mustármaggal, cukorral és ecettel dúsított vizet.

- Magától értetődik, Globus mustár nélkül a virsli mit sem ér, anyukám.



- Isztok-e hozzá, gyerekek, vízben feloldott izocukrot, Na-ciklamátot, aszpartámot, aceszulfátot, szacharint, aszkorbinsavat, nátrium-benzoátot és fenilalanint?

- Vitamor szörpöt? Igeeeen!



- Ebédre viszont kaptok egy kis búzalisztet, kukoricakeményítőt, hidrogénezett növényi zsírt, ízfokozót, lehetőleg E631-est és E627-est, nátriumglutamátot, módosított keményítőt, állati eredetű zsírt, élesztőport, szárított tyúkhúst és E 150-es színezéket.

- Maggi szárnyaskrémleves lesz brokkolival! Hurrá! S utána?



- Utána pedig búzalisztet paradicsomsűrítménnyel, sajttal, ananásszal, vízzel, növényi olajjal, nátrium-nitrittel tartósított főtt sonkával, búzakeményítővel, cukorral, sóval, élesztővel és jóféle acetilezett-dikeményítővel, adipáttal.

- Hawaii!

- Bizony, bizony, gyerekek, Hawaii pizza lesz, dr. Oetker módra.



- Az a kedvencünk.

- Este a tévéhez pedig mit kaptok, na mit?

- Csak nem burgonyát, növényi olajat, sót, hagymaport, autolizált élesztőport, tejszínport, dextrózt, sajtport, nátrium-glutamátot, dinátrium-5-ribonukleotidokat és tapadásgátlót, vagyis szilícium-dioxidot?

- De bizony, gyerekek, úgy van, chipset. Lay's újhagymás chipset.



- S mi lesz a vacsora?

- Vacsorára pedig a két nagy gyerek eszik aszpartámmal, fenilalaninnal, K-aceszulfámmal, zselatinnal, hidroxi-propillal javított joghurtot, amelyben kalcium-foszfáttal, vízzel és cukorral fölhizlalt, egyszer már kipréselt gyümölcshús vázdarabkák vannak.

- Én is kérek őszibarackos light joghurtot! Én is! Én is!



- Ne kiabálj, Lajoska. Te mást kapsz ma este. Na nézd, már itt is van egy kis kóstoló: húspép, víz, zsemlemorzsa, zsiradék, liszt, panírlé, szójagranulátum, szójakoncentrátum, keményítő,
fűszerek és karamellammóniás színezék, egyszóval Kot-kot baromfifasírt.



Ezt szegény apád is, hogy imádta..., nyugodjék békében...

Főlökött Creative Commons License 2013.12.25 0 0 290

Atyám azt mondta, felséges. A süteményig nem jutott el, mert nem bírta a mennyiséget :)

Előzmény: krizsi_l (289)
krizsi_l Creative Commons License 2013.12.24 0 0 289

keményítővel is sűrítheted, pótlólag is. Kevés hidegvízbe keményítőt keversz,folyamatos keverés mellett forráspoton bele csorgatod. Könnyű vele beállítani a megfelelő sűrűséget, csak ha másnap melegíted akkor már lötty lesz. A vajas, lisztes sűrítés satbilabb + selymessé teszi a mártást.

 

Az áfonyánál lefelejtettem a sűrítést keményítővel :)

 

Boldog Karácsonyt mindenkinek

Előzmény: Főlökött (288)
Főlökött Creative Commons License 2013.12.24 0 0 288

Az a baj, hogy olyan élesztő íze van. Még szerencse, hogy a piacon van egy idősebb néni, aki nagyon finoman csinálja, Ő a beszerzési forrásom, káposzta ügyileg.

Na elkészült a remekmű, kellett neki 2,5 óra párolás, majd a sütés. Finom lett :)) Megcsináltam a habarást is, de szerintem kicsit kevés lett a liszt, mert még híg az öntet. Nincs még rutin :)

Szerencsére 70-en nem jönnek hozzánk, összesen 10-12 főre számítunk összesen.

 

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

 

Még egyszer köszönöm a segítséget.

Előzmény: krizsi_l (284)
Jolida Creative Commons License 2013.12.23 0 0 287

Az evidenciákat -mármint sült vad mellé áfonyamártás- nem is szoktam emlegetni. :-)

 

Szoktam olyat is -nem mindenki szereti- elkövetni, miszerint narancshéj -hámozóval, csak a színe, a fehér marad- gyufára vagdalva, vörösborban felfőzve puhára, facsart naracslével, áfonyalekvárral megbolondítva.

krizsi_l Creative Commons License 2013.12.23 0 0 286

Elég száraz valami szósz nélkül, így jól jön a hús és a zöldségek kisült szaftja. Finom szósz készíthető belőle az alanti módszerrel.

 

Szívesen írok más egyszerű mártást is ami nagyon jó vadakhoz, többeknek volt már hozzá szerencséje némely topiktalin.

Áfonya mártás: aszalt vörös áfonyát beáztatunk fele vörösbor fele víz keverékbe. Egy kis ázás után letesszük a tűzre, forraljuk míg az aszalék teljesen felpuhul, a bor nem lóg ki az ízekből. Ízlés szerinti cukorral édesítjük, citromlével savanyítjuk. Jót tesz neki az egyébként minden másra alkalmatlan bolti áfonya lekvár cukor helyett.

 

Más világ gyümölccsel, nem mindenki szereti.

Előzmény: Jolida (285)
Jolida Creative Commons License 2013.12.23 0 0 285

Én a múltkor a (vad) nyúl darabokat póriasan mefűszereztem vadfűszerrel, sóval, jól bebugyoláltam bacon-be, zöldség (répa) ágyon lefektettem, körbe raktam alma és körte szeletekkel, szőlővel, aláöntöttem egy kevés fehért bort és megsütöttem (fólia alatt, majd grilleztem).

 

Most a szokásos halászlé, libaháj kisütés folyik.

krizsi_l Creative Commons License 2013.12.23 0 0 284

Ritkán főzünk savanyú káposztát, akkor is általában a párom. Tavaly a helyi művház Luca napi rendezvényére kértek bennünket, hogy töltött káposztát ha bevállalnánk 70 főre. bevállaltuk. Akkor szembesültem vele, hogy normális savanyú káposztát nem lehet kapni. Mindet citrom savval savanyítják. Mondtam is érte a házi áldást.

Az idénre az egyik dolgozó savanyított egy vödörrel :).

Előzmény: Főlökött (283)
Főlökött Creative Commons License 2013.12.23 0 0 283

Töltöttkáposzta, sütik voltak műsoron. Ma csinálom a nyuszó - muszót és a töltött husit. El vagyok :) - leszek. Szerintem holnap tudok nyilatkozni az izlelőrendszerem általi tapasztaltakról, mert a konyhai fennhatóságot mára, teljes egészében átveszem.

Előzmény: krizsi_l (282)
krizsi_l Creative Commons License 2013.12.22 0 0 282

Hogy sikerült?

Előzmény: Főlökött (281)
Főlökött Creative Commons License 2013.12.22 0 0 281

Nagyon köszönöm, így fogok tenni. Lementettem, kinyomtattam :)

 

Mégegyszer köszönöm a segítséget, megyek főzni.

Előzmény: krizsi_l (280)
krizsi_l Creative Commons License 2013.12.21 0 0 280

Vörös húsokhoz vörös bor. Fehérbor a házi nyúl klasszikus hozzávalója.

lehet hidegvízben ázatatni, attó még ugyanolyan erőteljes íze marad.

Előzmény: Főlökött (275)
krizsi_l Creative Commons License 2013.12.21 0 0 279

A vadból inkább vadast vagy pörköltet készítenék, ezek a klasszikus elkészítési módjai. Nem véletlen, elég erőteljes ízű.

Ha sütni akarod akkor zöldésg ágyon javaslom. Sütő zacskóban vagy jól fedhető tepsiben.

Vegyes zöldéget aprítasz. Répa, (nem retek mogyoró!) zöldség, zeller, nagy kockára vágott vöröshagyma, fokhagyma. A nyúl darabokat zsíron vagy olajon kérgesre pirítod, ráteszed a zöldésgek tetejére. Fűszerezed babérral, borókával, rozmaringgal, borssal, majorannával, kevés kriander maggal. A fűszerek mehetnek a zöldségek tetejére, a nyúlra, ahova sikerül. Öntesz alá kis vörösbort, lezárt zacsiban, lefedett tepsiben bedugod a sütőbe.150 fok, minimum 2 óra. A zacsi abban jobb, hogy biztosabban marad meg a leve, nem szárad ki. tepsiben esélyes, hogy után kell töltögetni. A vége felé megböködöd, ha puha akkor kivágod a zacsit, kiveszed a tepsiből, vékony szalonna szeletekkel lefeded, rácson visszateszed a sütőbe megpirítod. Ehhez már magasabb hőmérséklet kell.

A zöldségen levő levet leszűröd, kinyomkodod a zöldséget (nem kell átpaszírozni!). A levet felöntöd vörösborral, beforralod míg a nyúl pirul. Darabka vajat összedolgozol kb ugyanannyi liszttel, és a beforralt szaftba dobálod körömnyi darabokban, közben habverővel folyamatosan kevered, hogy a darabkák szétolvadjanak. Annyi kell bele, hogy kellemesen sűrű, selymes szószt kapj. Ezzel és krokettel tálalod a sültet.

 

Előzmény: Főlökött (272)
Ebesi Gyuri Creative Commons License 2013.12.21 0 0 278

Még nincs kész.

 

Gy

Előzmény: Laikus Testvér (277)
Laikus Testvér Creative Commons License 2013.12.21 0 0 277

Zsír ?!?!

 

És mitől ilyen piros?

Előzmény: Ebesi Gyuri (276)
Ebesi Gyuri Creative Commons License 2013.12.21 0 0 276

Zsír. Apró moszadékok úsznak a tetején, és a súroló fény miatt nem látunk bele. Egyébként teljesen átlátszó sárga színű zsírja van. Isteni!

 

Gy

Előzmény: Laikus Testvér (274)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!