Keresés

Részletes keresés

dzsaffar2 Creative Commons License 2009.07.19 0 0 16

Ószlovákokról írnak majd a közös történelemkönyvekben is
Történelemgyártás 2009. 05. 14
--------------

 

Kicsit nehéz lesz.

 

Szlovákia múlt nélkül

Magyar múlt szlovákok nélkül.

 

Makkay János 2008

 

 

 

Sáfár István

Előzmény: orientalisporta (-)
ladikkos Creative Commons License 2009.07.19 0 0 15

"Egyszóval, tartok tőle, hogy a könyv erősen kiegyensúlyozatlan lesz, és így többet árt mint használ, mert ebben az esetben a sótlan magyar álláspont mellett szlovákok igazságát fogja sugalmazni a gyerekeknek a vitás kérdésekben. A pedagógus dolga meg csak még nehezebb lesz."

 

Ez salynos, előre boritékolható.

 

A magyarok egyet tehetnek, időben kifarolnak a kezdeményezés elől.

Előzmény: szferi82 (9)
ladikkos Creative Commons License 2009.07.19 0 0 14

"...(bár talán a történészeinkben több gerinc van mint a polizikusainkban)"

 

Attól tartok, hogy tévecc.

Előzmény: orientalisporta (2)
e-story Creative Commons License 2009.07.18 0 0 13

A történelemben a legfontosabb, hogy ha csak lehet, az igazságot tudjuk meg. Sajnos a történészek nagy százaléka fontosabbnak tartja a nemzeti ideálokat. És bár a szakma dönti el, ki a jó történész, nem mindegy az sem, ha már valami komolyabb dologról van szó, hogy viszonyulnak hozzá a politikusok és a lakosság. És ha a laikus lakosság önérzetét kell lginkább figyelembe venni, akkor már régen rossz.

Ami az ószlovák kifejezést illeti, nem tudom miért nem elég a szláv megnevezés. Hisz mig cseh törzs, vagy lengyel létezett, szlovákról ember fia soha nem halott. És nagy igazság van azon történészek(szlovákok is) vélleményében, miszerint szlovák nemzet soha nem alakult volna ki, ha a mai Szlovákia területe nem a Magyar Királysághoz tartozott volna. Hisz ha marad a terület a lengyeleknél, szláv-szláv alapon idővel max. nyelvjárásnyi különbség lett volna. Igy viszont, határok közé zárva, saját irányba fejlődhettek.  

szferi82 Creative Commons License 2009.05.17 0 0 12
ezt a hülyeséget nem tudom honnan szedted, de alaposan félretájékoztatott valaki.
Előzmény: Müller őrmester (10)
Zézé Creative Commons License 2009.05.15 0 0 11

meg szerencse, hogy a matematikaban nem lehet kompromisszumos megoldasokat kotni ... bar ki tudja, leven, hogy a tortenelemrol is ezt gondoltam, eddig ... :))

 

a kulonbozo elmeletek kozott nem lehet mindket felnek megfelelo kozos allaspontot kialakitani! hogy nezne ki, hogy ebbol az elemeletbol ezt elhallgatjuk, de akkor a masikban ti se emlitsetek ezt vagy azt?!? ilyen lesz? remelem nem!

 

egy olyat inkabb elkepzelnek, hogy a ket "vilagnezetet" egymas mellett szerepeltetik - mindenki leirja a maga allaspontjat, reagalva a mellette olvashato masik velemenyre is. de ezen meg mit kell egyeztetni ... a cel nem az, hogy mindket fel nyiltan elmondja, hogy mit gondol, mire jutottak a torteneszei ...

 

 

a romanok legalabb mar eljutottak odaig (igaz 1877tol eltelt jopar ev), hogy tankonyveikben parhuzamosan, fejezetenkent, - rovid bevezeto utan - egymas mellett olvashato pl a kontinuitast vagy az ezt vitato elmeletek, ervek-ellenervek formajaban ...

 

belattak, hogy az osszes kitalalt elmeletnel, hamissagra alapozo onismeretnel, jobban szol, hogy erdelyben 5 millio roman el, 1,5 millio magyar mellett, es hogy ez igy maradjon, nem kell hazugsagokat tomkodni romanjaik fejebe ...

Előzmény: szferi82 (9)
Müller őrmester Creative Commons License 2009.05.15 0 0 10

Kivéve , ha megszüntetik a történelemoktatást a magyar iskolákban , mert volt már javaslat.

Továbbá érdekes lehet a szlovák történelemszemlélet , ha az ottani magyarok közül sokan szégyenlik , hogy magyarok.

Előzmény: szferi82 (9)
szferi82 Creative Commons License 2009.05.15 0 0 9
kíváncsian várom a könyvet, érdekes kezdeményezés. Hogy a szlovákok történelmi identitástudatot építenek maguknak, ez egy dolog, nem érzem akkora gondnak hogy szlávok helyett ősszlovákoknak hívják az őseiket, tegyék meg nyugodtan (még ha az ősök akkor még nem is különültek el a többi szlávtól. a honfoglalás korára vetítve a magyar is csak gyűjtőszó). Mindenesetre jó lenne, ha az állam és a nemzet fogalmát megtanulnánk végre külön kezelni, ebben nekünk magyaroknak is lenne hová fejlődni.

Érdekesebb lesz, hogy mennyire próbálják majd egy közös tankönyvben szlovákként beállítani a felvidéken született, magyar nemzetiségű történelmi szereplőket. erre néha már kinyílik a bicska a zsebemben, de úgy ahogy még ezt is el lehet fogadni.

húzósabb rész lesz a magyar szabadságharc és a szlovák nemzeti öntudat kialakulásának kora , ha legalább itt visszafogják a magyar történészek a ferdítéseket, az már nagy eredmény lesz.

A modern korról, trianonról, Tisoról meg Horthyról ne is beszéljünk, szerintem ha máshol nem, itt katasztrofális eredményt fog hozni a kezdeményezés.

Mondhatnánk, hogy ez egy nagyon szép kezdeményezés a szlovákok részéről, de kétségeim vannak a könyv céljával kapcsolatban. nyilvánvaló, hogy a szlovák iskolákban nem fogja használni a kutya sem. a magyar iskolákban viszont félő, hogy olyan könyv kerül majd a gyerekek kezébe, ahol a durván nacionalista szlovák álláspont, ferdítések mellett meghunyászkodó magyar féligazságok szerepelnek majd. Egyszóval, tartok tőle, hogy a könyv erősen kiegyensúlyozatlan lesz, és így többet árt mint használ, mert ebben az esetben a sótlan magyar álláspont mellett szlovákok igazságát fogja sugalmazni a gyerekeknek a vitás kérdésekben. A pedagógus dolga meg csak még nehezebb lesz.
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.05.15 0 0 8
Jaj, srácok, el vagytok ti kényztetve.:)Mé várjátok ki a végét.:;D Idehaza is már született javaslat a rovásírás oktatására.:)
korieander Creative Commons License 2009.05.14 0 0 7
szólásszabadság és demokrácia van...
ha akarsz Európa bármely országában megjelentethetsz olyan könyveket amelyek bizonyítják h 2+2=5...a gond ott kezdődik ha ezt 1 országban állami tankönyvnek híjják
Előzmény: Zicherman Istvan (4)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2009.05.14 0 0 5
De itt legalább nem olyan szintű a támogatottságuk, mint a szlovák történelemferdítőknek.
Előzmény: Zicherman Istvan (4)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.05.14 0 0 4
Miért, Magyarországon erre nincs példa?
Zsinórban jönnek ki, mondhatni futószalagról, a vadabbnál vadabb ,,ősmagyar" elméletek.
Előzmény: Törölt nick (0)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2009.05.14 0 0 3
Remélem nem az a Kiss Péter akire gondolok.
Előzmény: orientalisporta (-)
orientalisporta Creative Commons License 2009.05.14 0 0 2
azért az szép lenne ha lenne 1 szlovák oldal, amit a magyar oldalon három mondatban nevetségessé tesznek...
de miért van olyan érzésem h már megint mi fogunk meghunyászkodni...(bár talán a történészeinkben több gerinc van mint a polizikusainkban)
Előzmény: Müller őrmester (1)
Müller őrmester Creative Commons License 2009.05.14 0 0 1
Röhej az ilyen közös történelem könyv.Az jobb lenne , ha a szemközti oldalokon a két eltérő történelem szereplne , oszt mindenki a saját gusztusa szerint döntene , hogy melyik a szimpibb.
orientalisporta Creative Commons License 2009.05.14 0 0 topiknyitó
Ószlovákokról írnak majd a közös történelemkönyvekben is
Történelemgyártás 2009. 05. 14


A szlovák és magyar történészek által közösen íródó történelemkönyvben használni fogják az „ószlovákok“ kifejezést – mondta Dušan Čaplovič kormányalelnök.
„Biztosan benne lesz“ – nyilatkozta a kisebbségekért is felelős kormányalelnök a SITA hírügynökségnek, hozzátéve, a magyarok pedig ómagyarokról (starí Maďari) írnak majd. Megjegyezte, az ószlovákok (starí Slováci) fogalom csak Szlovákiában okoz problémát.

A történelemkönyvön dolgozó szlovák-magyar történészbizottság szlovákiai vezetője, Štefan Šutaj elmondta, a könyv közös bevezetővel indul majd és 15 fejezetből áll, melyek tartalmazni fogják a szlovák és magyar történelmi felfogást az egyes történelmi eseményekről. Minden fejezet ismét egy közös végszóval zárul majd. A szlovák történész szerint nem baj, hogy a könyvben eltérő nézőpontok kapnak helyet egymás mellett, hiszen az életben sem egyezünk meg mindig az apró dolgokban.

Szlovák részről egyes fejezeteket olyan történészek írnak (Alexander Ruttkay, Ján Lukačka és Ivan Mrva), akik tavaly nyilatkozatban álltak ki a Robert Fico kormányfő által hangoztatott „ószlovák“ (ősszlovák) kifejezés használata mellett. Dušan Kováč történész azonban úgy véli, ez a fogalom értelmetlen és történelemhamisító.

Ruttkay a szláv törzsek bejöveteléről, a Nagymorva Birodalomról és a magyarok bejöveteléről szóló fejezeteket írja.

Lukačka a történelmi Magyarország megalakulásáról, míg Mrva a történelmi Magyarország restaurációjáról szóló fejezeteken dolgozik. Mrva nemrégiben a Smer jelöltjeként a Nemzeti Emlékezet Intézetének tagságára pályázott, ám a parlamentben kétszer sem kapott elegendő szavazatot. A SME napilap áprilisban arról írt, Mrva kétségbe vonta, hogy Szlovákiában holokauszt zajlott.

A szlovák és a magyar külügyminiszter szerdai találkozóján megerősítette, dolgoznak a közös magyar-szlovák történelemkönyvön, amelyet segédtankönyvként használnának a szlovák és magyar iskolákban.

Šutaj szerint legközelebb június 11-12-én találkoznak a két ország történészei Rozsnyón, ahol kikérik egymás véleményét a fejezetek végső szövegével kapcsolatban. A találkozón Čaplovič és Kiss Péter is részt vesz.

(bumm, SITA)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!