Keresés

Részletes keresés

lxt Creative Commons License 2021.03.20 0 0 9

Norma és mintakövetés

 

Ezen, a többséget jellemző, ezért (is átlagos) normális alaptulajdonságunk, a társas (civilizált) együttélés alapfeltétele.

A környezeti/kulturális hatások - úgy is mint szocializációs folyamatok -, élethosszig tartanak.

 

Egyes életutak mintaként (példaként) szolgálnak, aminek követése/másolása első blikkre (a legtöbbek számára) természetesnek, hatékonynak tűnhet; noha csak kevesen képesek észlelni azokat a(z általános, vélten) nüansznyinak tűnő különbségeket, amelyek eleve lehetetlenné teszik az áhított állapot(ok) elérését. (Hosszú lenne ezt taglalva kifejteni: fogadjuk el abszolútumként.)

 

Lehetünk-e mások, kell-e másoknak lennünk, mint amik/akik vagyunk?

Ez itt a kérdés!

Már ugye, akinek van erre (arra) indíttatása; na nem úgy általában (néha, olykor ötletszerűen), hanem minden nap - többször is, belső igényként felmerülően.

El kell fogadnunk - legyen az bármennyire is lealacsonyítóan szánalmas: nem mindegy „hogy kinek látszol és kinek játszol”. Ez (ma már) ugyanolyan alapvetés, mint valamikor volt dicsőség a „Tiszta udvar, rendes ház” feliratú (teátrális) tábla közmegbecsülést eredményező kiérdemlése.

 

De mert a topikot indító felvetés is (annyira) általános, következzék néhány aktuális (naprakész), reményeim szerint azonban nem példaértékű, mindazonáltal az agyhalál korai tüneteként is értelmezhető jelenség:

 

- Milyen cipőt hordjon, avagy mennyire legyen menő az avatarod?

 

- Szerintem te nem veszed figyelembe, hogy az Én káromra, engem(et) akadályozva úgy haladsz lassabban nálam, hogy le kell előznöm téged(et) – ezért most (sunyiban) megbüntetlek kisköcsög!

 

- A sikeres emberek sikereinek (nem titkolt) titkai segítenek sikeressé válni. Van ilyen tanfolyam, vagy elég lesz rákeresni a neten?

 

- Ki a sikeres? Én sikeres vagyok? Ha még nem vagyok az (vagy mert nem minősülök sikeresnek), attól még az lehetek?

 

- Korunk példaképei

 

- Sztárok, celebek, hétköznapi hírességek (videó)

 

- Ha első ránézésre nem lenne világos, hogy Én nem mindenki, tehát nem te vagyok, akkor majd világossá teszem. Nézz rám, vedd észre: csak ami most rajtam van, az többet ér, mint te és a rongyos pereputtyod! És mert nem voltak, megteremtettük azokat a tereket, ahova a lábad(at) se teheted be. Igen, ettől sokkal jobban érzem magam(at) - kerüljön az bármibe, vagy bármennyibe is.

 

- Miért gyártunk az eszmékből rögeszméket?

 

- Okos vagy, mégsem vagy elég sikeres?

 

 

Persze (valószínűen) lehetséges, de egyre inkább nem elfogadottan hiteles (vélten földhözragadt) az az idea, mely szerint a korszakosan aktuális (jellemzően futurisztikus, egyesek szerint idióta) normákkal, mármint a mintákkal van gond; amelyek térnyerése ugyanazért nem független tőlünk, mint amiért egyáltalán létez(het)nek?

 

Minél jobban (könnyebben) élünk, annál rosszabbul érezzük magunkat? Ez valami elitista, (ál)értelmiségi attitűd?:-)

Nyndzsa Creative Commons License 2021.03.20 0 0 8

Szerintem is mindenki zombi. Vannak szintek. Mint a Resident Evilben.

 

Vannak hülye zombik és okos zombik, de attól még mindkettő zombi.

 

A Biblia így önti szavakba: az ember gonosz az ifjúságától fogva.

 

az ember zombi az ifjúságától fogva.

Előzmény: MemetikaTan (7)
MemetikaTan Creative Commons License 2021.03.20 0 0 7

A szegedi orvostudományi képző intézet vezetője írt erről könyvet (Szabad elme illúziója) és videókban is azt nyilatkozta, hogy "mindenki zombi". Volt némi vitám vele, hogy ha a többség az is, azért van némi kisebbségi kivétel is.

 

Neki azért meg illene ilyesmit valamennyire jól és tudományos igényességgel tudni.Tehát ezt a "zombi" dolgot igazából sok más poén és film mellett ő vezette be. Tudományosan mindenképpen. Részben igaza is van, csak a mértékét eltúlozta.

 

A "troll" meg megint csak nem olyan túl régi dolog. Hülye majmolással jött be a köztudatba.

 

 

Előzmény: Liberius (4)
Nyndzsa Creative Commons License 2021.03.20 0 0 6

a te sikerességed mennyiben járul hozzá ahhoz, hogy halálom után ne egy forró üstben süssenek az ördögök? wagy más szörnyűség

Előzmény: kocka alakú robot (-)
Nyndzsa Creative Commons License 2021.03.20 0 0 5

Még mindig annyit foglalkozol magaddal, másokkal, mint egy nő. S míg össze-vissza foglalkozol mindennel, elrepül az idő.

Előzmény: kocka alakú robot (-)
Liberius Creative Commons License 2021.03.20 0 0 4

Ez így van, feltéve, hogy nem tekintünk indokolatlanul más embereket hülyének, vagy zombinak. Ez ugyanis a trollok villámreakciója. Persze ők is azért teszik, mert őket is hülyének, vagy zombinak nézik mások. S ez így önfenntartóvá válik, sőt szaporodik mint egy fertőzés. Ez a mai világ fő baja: a kezdeti néhány trolltól már képesek vagyunk elhinni, hogy hülyék, vagy zombik vagyunk, és eme rossz érzésünket csupán azzal tudjuk enyhíteni, hogy másokra is ezt kenjük rá, éreztetvén velük, hogy "te még annál is hülyébb/zombibb vagy". Ez nem más, mint a szégyenvezérelt kultúra, amely önmagát számolja fel.

 

Előzmény: MemetikaTan (2)
Egy nagy felhő Creative Commons License 2021.03.20 -1 0 3

"a legtöbb ember hírességeknek, befutott embereknek, sikereseknek hisz. ez a hite alapja. az igazságot attól teszi függővé, hogy az sikerességet, hírességet okoz."

 

Nem hírességeknek, befutott embereknek, sikereseknek hiszek, nem ez a hitem alapja. az igazságot nem attól teszem függővé, hogy az sikerességet, hírességet okoz-e.

 

Újabb észrevétel?

Előzmény: kocka alakú robot (-)
MemetikaTan Creative Commons License 2021.03.20 0 0 2

Bőven elég elviselni egymást. Nem olyan könnyű ám a sok hülyét és zombit.

 

Előzmény: seymour_ (1)
seymour_ Creative Commons License 2021.03.20 0 0 1

Baromira egyszerű: vagy szeretjük egymást, vagy versengünk. A kettő együtt nem megy.

MemetikaTan Creative Commons License 2021.03.20 0 0 0

kocka alakú robot Creative Commons License 2021.03.20 0 1 topiknyitó

a legtöbb ember hírességeknek, befutott embereknek, sikereseknek hisz. ez a hite alapja. az igazságot attól teszi függővé, hogy az sikerességet, hírességet okoz.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!