Az utóbbi időben hazánkban is egyre több érzékenyítő médiatartalmat kapunk, miszerint a bolygónk megmentése érdekében változtassunk életmódunkon. Szokjunk le a húsevésről? Nem! Az embernek kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozásra van szüksége.
Nem fogtam fel támadásként. Pontosan erről beszélek én is, de sajnos a vegán propagandisták funkcionális analfabétizmusával nem tudok mit kezdeni. Én távolról sem arról beszélek, hogy a hosszú élet titka a hús, vagy növényi alapú táplálkozás, bármenyire is szerette volna a kis herceg ebbe az irányba a beszélgetést.
Visszaolvastalak a témában, nincs vita köztünk, vérre menő biztos nincs ! 😉
A hormonokat és egyéb gyógyszereket, úgy mint pl. antibiotikumok, amikkel tömik őket, a tartási módjukat, azokat fájlalom és én emiatt eszem elég kevés húst.
Pontosabban most már csak csirkét, azt sem napi szinten. Ritkán halat.
"Alapállítása: kék zónákban élő emberek (tudod, akik a legtovább élnek a világon) nem vegetáriánusok, pláne nem vegánok, hanem omnivor táplálkozásúak. Kivétel nélkül."
"Összesen kilenc olyan tényezőt találtak, amelyek mind az öt helyszín lakóinak életében kiemelkedő helyet foglalnak el. Ezek közül nem meglepő módon az egyik a növényi alapú étrend. A világ ezen pontjain a 100 éves kort megért lakosok húsfogyasztása egész életük során, teljes étrendjük mindössze 2-5 %-át teszi ki. "
eggyáltalén nem azt mondta..hogy ha a táplálkozásoddal IS szeretnél hozzájárulni a várható életkorod növeléséhez, akkor táplálkozz kiegyensúlyozottan, amibe beletartozik a hús..úgyhogy nem kell itt a vega propahanta..
Alapállítása: kék zónákban élő emberek (tudod, akik a legtovább élnek a világon) nem vegetáriánusok, pláne nem vegánok, hanem omnivor táplálkozásúak. Kivétel nélkül.
Rátesz még egy lapáttal: ha tovább akarsz élni, akkor egészen biztosan nem a növényi alapú táplálkozás lesz a megoldás.
És végül turbó fokozatba kapcsol: táplálkozz kiegyensúlyozottan, amibe beletartozik a hús...
"Csupán ez a tény, már elég lenne, hogy cáfoljalak, de akkor pontosan ugyanazt a primitív, reductio ad absurdum logikai hibát (nem ugyanazt, de legyünk belátóak) követném el, mint ami a gondolkodásodra jellemző."
érted, baszod? te hogy a faszba voltál képes elvégezni az általános iskolát? (elvégezted ugye?) ezért a két hozzászólásért pihentetted egy évig a regedet? a diákherceg nem volt elég autentikus, kellett egy pártoló "haver"?
Ja, mi vagyunk a tízmillió gíevők országa. Meg a kék zónában azért élnek olyan sokáig, mert esznek húst. Hiszen ha nem ennének, nem élnének olyan sokáig. Logikus.
Már a kérdésed is egy végtelenül leegyszerűsített butaság. De ok, eljátszom veled egy kicsit, hátha... Az úgynevezett kék zónákban élő emberek (tudod, akik a legtovább élnek a világon) nem vegetáriánusok, pláne nem vegánok, hanem omnivor táplálkozásúak. Kivétel nélkül. Csupán ez a tény, már elég lenne, hogy cáfoljalak, de akkor pontosan ugyanazt a primitív, reductio ad absurdum logikai hibát (nem ugyanazt, de legyünk belátóak) követném el, mint ami a gondolkodásodra jellemző.
Az, hogy kik élnek tovább, nem csak a táplálkozási szokásokon múlik. A táplálék minősége, (ez később lényeges szempont lesz a premisszámhoz, amire elkezdtél bután szalmabábozni) kiegyensúlyozottsága, a rendszeres testmozgás, a jól kezelt stressz, a jó alvás mind egyaránt fontos és még kell egy jó adag szerencse is.
Amit én állítottam, az csak annyi, hogy a margarin, illetve a növényi alapú, többszörösen telítettlen zsírsavakat tartalmazó olajok, mint a repce, napraforgó, kukorica, szója, stb) ipari úton, vegyszerekkel, hőkezeléssel előállított ultrafeldolgozott termékek, melyek rettenetesen egészségtelenek gyulladás és rákkeltő hatásúak. Természetesen vannak olyan növényi olajok, melyek biztonsággal fogyaszthatóak, mint pl a kizárólag hidegen sajtolt extra szűz olíva, vagy avokádó olajok. A legeltetett marhából származó vaj, a gí (ghee) az organikus állati zsiradékok bármelyike biztonságosan fogyasztható, ellentétben az ipari hulladéknál hízelgőbb jelzővel nem illethető növényi olajoknál.
Ennyi volt az állításom, nem pedig az, hogy a húsevés, vagy a növényi alapú táplálkozás az egészségesebb a várható élettartam szempontjából, amire te próbáltál ironikusan terelni, sikertelenül.
Összefoglalva, ha tovább akarsz élni, akkor egészen biztosan nem a növényi alapú táplálkozás lesz a megoldás, ez a téma sokkal, de sokkal komplexebb annál, hogy ennyire primitív módon leegyszerűsítsük.
Ha a táplálkozásoddal IS szeretnél hozzájárulni a várható életkorod növeléséhez, akkor táplálkozz kiegyensúlyozottan, amibe beletartozik a hús, tojás, tej, mellett természetesen a zöldségek jelentős része, magvak, bizonyos gyümölcsök is. Szigorúan kerüld az ipari a feldolgozású élelemiszereket, az alkoholt, egészséges, organikus, teljes ételeket fogyassz, kerüld a cukrot, a magas keményítőtartalmú zöldségeket. vagy legalább is ügyelj, hogy ezeket mértékkel fogyaszd.
És még ez sem garancia, mert minél többet vizsgáljuk az emberi metabolizmust, annál inkább be kell látnunk, hogy nem létezik egy mindenre és mindenkinek, minden korban ideális diéta, irányt lehet adni, de egységes megoldás nincs. A jövő a személyre szabott étrend felé halad.
És itt jön képbe maga a veganizmus, (és fiatal nemezise, a carnivore diéta is ilyen) ami nem más, mint egy buta, leegyszerűsített reakció egy valós, létező problémára. A veganizmus nem étrend, hanem vallás, egy kortünet. Olyan korban élünk, amikor minden a szélsőségek felé van tolva és ebbe illeszkedik ez a csúcsán már szerencsére átbukott butaság is. Tele van az internet csalódott, kiégett, kiugrott vegánok beszámolóival, akik konkrétan belebetegedtek ebbe a hülyeségbe. És nem csak egyszerű, mezei vegánok beszélnek erről az átverésről, hanem olyan vegán gruruk is, akik karriert próbáltak építeni erre a bornírt baromságra.
Ausztriában, Bajorországban kifejezetten támogatják a hegyi legelőkön való állattenyésztést, mert a legeltetés miatt maradnak meg az ottani hegyvidékre oly jellemző alpesi legelők (Almwirtschaft). Legeltetés nélkül pár éven belül beerdősülne az egész.... Win-win helyzet. Van finom helyi tej- és tejtermék - és a természet is gondozottan megmarad. És persze sokaknak a megélhetése is így biztosított.
pontossan..és a vajnál nemcsak a gyártási eljárást nem kell figywlembevenni..hanem az állaztenyesztes altál okotott károkat sem..amivel csak a vegások riogatnak..
Ez ma már nem vitatott, A magas hőkezeléssel, hidrogénezéssel, szolventekkel előállított margarin a többszörösen telítettlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajokhoz hasonlóan (szója, kukorica, napraforgó, repce, etc) konkrétan méreg.
Nem csak azért, mert (bár ez vitatott) egészségtelen lenne, hanem az előállítás externáliái semmivel sem környezetkímélőbbek (SŐT!!!!), mint egy természetes tejzsírból készült vaj egyszerű előállítása. Ami gyakorlatilag helyi termék, nem utazik ezerkilométereket az alapanyag.
A pálmaolaj a sütőmargarinok legnépszerűbb alapanyaga, amelyet minden termékben megtaláltunk. A húsz vizsgált termékből egy esetben található RSPO jelölés a csomagoláson, amely azt jelzi, hogy a pálmaolajat fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó forrásból szerzik be, vagyis a termelők és a környezet kizsákmányolása nélkül. Noha a dokumentációk szerint több termékben is felhasználtak RSPO jelölésű alapanyagot, a terméken ezt mégsem emelték ki.
Repceolajat szintén minden termék tartalmazott. Ez az összetételét tekintve egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag olaj elterjedt alapanyaga a majonézeknek, szószoknak, semleges ízének köszönhetően.
A harmadik leggyakoribb alapanyag a kókuszolaj, vagy kókuszzsír a margarin előállítás során. Ez a szobahőmérsékleten szilárd növényi zsír manapság nagy népszerűségnek örvend, a kozmetikai ipar és az élelmiszeripar is előszeretettel használja, bár nagyobb részben telített zsírsavakat tartalmaz.
A napraforgóolaj csak a negyedik legnépszerűbb alapanyag, mindössze 10 vizsgált termékben került felhasználásra, ami talán meglepő, hiszen étolajként rendszerint napraforgóolajat használunk a magyar háztartásokban.
És azt mondják nekem: a boltban nézzem meg, hogy kókuszolaj van-e a termékben, amit meg akarok venni. Miről beszélünk? Miért nincs még feketelistán az olajpálma? Miért kell az utolsó talpalatnyi földet és az esőerdőt beszántani Délkelet-Ázsiában?