Keresés

Részletes keresés

Örök Almáskert Creative Commons License 2022.03.28 0 0 4

TANÁCS SZÜLŐKNEK

 

Hogyan lehet megmagyarázni a gyermeknek a számítógépe vagy telefonja szülői blokkolását?

A készülékek automatikus blokkolása segít szabályozni, hogy gyermeke mennyi időt tölthet el a számítógépével, okostelefonjával vagy táblagépével. Ez megakadályozza, hogy a gyermek minden szabadidejét a képernyő előtt töltse. Állítsa be, mennyi időt tart elfogadhatónak, és ne említse ezt neki újra, amíg idősebb nem lesz.

Hogy a korlátozást mivel magyarázhatja, az attól függ, a gyermek mennyi idős.

Kor: 3-5

A 3-5 éveseknek a következőt mondhatja:

"A számítógépnek is szüksége van pihenésre. Szólni fog, amikor pihennie kell, aztán kikapcsolja majd magát."Kor: 6-10

A 6-10 éveseknek a következőt mondhatja:

"Napi két órád van a számítógépezésre. Egy különleges program szólni fog, ha az időd fogytán van, és automatikusan kikapcsolja a számítógépet."Kor: 11-13

A 11-13 évesekkel megbeszélheti a számítógépezésre adott időt. Javasoljon nekik egy választási lehetőséget:

"Beállíthatom az időt egyedül, vagy együtt megbeszélhetjük és eldönthetjük."

Kérdezze meg a gyermektől, miért van szüksége a számítógépre, és mennyi időt tervez eltölteni az iskolai feladatokkal, a közösségi médiával és játékokkal. Fontos, hogy kamasz gyermeke úgy érezze, véleményének súlya van. Ha szükséges, legyen engedékenyebb valami más téren.

Kor: 14-17

A 14 éves vagy idősebb kamaszok számára a számítógéppel és egyéb készülékekkel eltöltött idő csak úgy korlátozható, ha Ön készen áll saját maga felügyelni azt. Állítson fel mindenkire vonatkozó házi szabályokat: nincs telefonozás az ebédlőasztalnál; nincs készülékhasználat vagy internetezés este 11 után. Gyermeke csak akkor fog hallgatni Önre, ha egy csónakban eveznek.

A számítógépezésre adott időt hétvégéken és ünnepnapokon sem szabad növelni, mert ez függőséghez és vitákhoz vezethet.

zöldpinkódzöld Creative Commons License 2022.03.07 0 0 3

Elmondom a szerintem legtutibb módszert (Familylink alapokkal)

10-16 éves kor között

1. Teljes szabadság, korlátok nélkül. Megbeszélni vele, hogy mi ez, miért kerül a telefonjára, mit látunk.

2. Ha romlanak a tanulmányi eredmények, társadalmi-szociális életben gátak keletkeznek - akkor megbeszélni, hogy a legtöbbet használt appok közül melyiket korlátozzuk.

3. Ha nincs javulás, akkor megbeszéln ismét az előző pontot és korlátozni a következő applikációt.

 

Szerintem a fokozatosság elve fontos és az, hogy beszélgessünk vele arról emberi hangon, hogy miért történnek a korlátozások.

Eredő Vektor Creative Commons License 2022.02.23 0 0 2

Tényleg ennyire rosszul fogalmaztam meg a témát, a címet?

 

Amiről itt szó van:

 

A szülőknek gyakran segítséget nyújthatnak a különböző internetes és mobilon elérhető szolgáltatások, amelyek szülői felügyeletet, tiltási lehetőségeket és a hozzáférés korlátozását biztosítják, valamint a képernyőidő is szabályozható velük.

 

Az ilyen eszközök használatából (vagy nem használatából)  adódó családi tapasztalatok megosztása / megbeszélése itt a cél:

 - Gyerekek reakciói (Elfogad, tiltakozik, alkudozik)

 - Hatása a gyerekekre (tanulmányi eredmények, jellembeli változások, szociális/társadalmi változások)

 - Kinek melyik digitális gyermekvédelmi eszköz vált be

 - Milyen beállításokkal ér el optimális hatást anélkül, hogy az okostelefont, számítógépet teljes zár alá helyeznénk. Tehát a gyerek se érezze magát rosszul.

 - Aki használ ilyet, miért használja?

 - Aki NEM használ ilyet, miért nem? Miért ad teljes és időben korlátlan szabadságot? Ha nem szoftveresen, akkor miként fogja vissza a gyeplőt?

 - és még sorolhatnám... minden családnál más és más beállítások vannak a gyerekek egyéniségétől függően. 

 

Előzmény: lxt (1)
lxt Creative Commons License 2022.02.23 0 0 1

Az élet terhe(i)

 

Ott van például a szülői felügyelet. Mert manapság nem marginális kérdés, hogy és amennyiben nem egy királyi, vagy egyéb titulus révén méltóságos család sarjai vagyunk, akkor miként is oldjuk meg gyermekünk/gyermekeink felügyeletét/nevelését – nem közpénzből.

Amit tudunk: a bébiszitterek és egyéb szakmaiatlan megoldások tök kockázatosak, hiszen ma már senkiben sem bízhatunk… hovatovább, hosszabb távon elidegeníthetik tőlünk a mi szemünk fényeit. De, és ezért is örülünk a XXI. századnak, amikor is már vannak ezek az okos megoldások... mint például a digitális anyuka/apuka.

Azért csak érdemes volt egykoron feltalálni a kereket – mert, ha mondjuk nem történik meg anno e korszakos előrelépés, csak a jó ég tudja, hogy manapság ki vigyázná és nevelné helyettünk a kölykeinket.

Jut eszembe: ugyan a műhús kérdése már megoldott, de a műanyatejjel történő műszoptatás egyre feszítőbb kérdése még várat magára. Valaki igazán csinálhatna már valamit!:-)

gtxfan78 Creative Commons License 2022.02.21 -1 0 0

Hatóságilag nullázva.

Előzmény: Eredő Vektor (-)
Eredő Vektor Creative Commons License 2022.02.21 0 0 topiknyitó

Maguk az applikációk - és hiányuk vagy hatásaik a családban:

Pozitív vagy negatív következmények, hatások, fokozatok, függőségek.

 

Módszerek, kinek milyen hatást, eredményt sikerült elérnie, milyen beállítással, melyik applikációval (Family Link, MS Family Safety, Kasperky Safe Kids, stb...) - és milyen eszközön. (PC, telefon)

 

Napjainkban külön tudományággá fejlődött a digitális kultúra és az emberi viselkedés kapcsolata - illetve ennek vizsgálata, hogy az egyén minél több időt töltsön az adott applikácóval, játékkal, streaminggel, stb...

 

A gyerekek különösen fogékonyak, befolyásolhatóak.

A számítógépes játékokon belüli vásárlásokra ösztönzés - Fortnite, Valorant, Overwatch, World Of Tanks stb... mind mind extraproftra tesz szert abból, hogy a csemeték könnyeit pénzükkel megváltsák a szülők - megfoghatatlan bullshitet vásárolva valódi pénzért.

 

A képernyő előtt töltött extraidő mennyire károsan érinti a társadalmi, szociális viselkedést, tanulmányi eredményeket, milyen személyiségfejlődést eredményez.

 

Erről mindenkinek más a véleménye és a tapasztalata is. Szülőként kinek jó - kinek rossz.
Gyerekként kevésbé jó :) vagy is inkább :( (?)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!