menroting Creative Commons License 2010.05.07 0 0 37

A koponyatorzítással kapcsolatban nézegettem a különféle állatkoponyákat abból az elgondolásból hogy hátha valamelyik számukra kultikus állatnak a velük való szimbiózisát akarták e evvel netán szimbolizálni s eközben erre az érdekes leírásra találtam a kutyakoponyákkal kapcsolatban :

 

"A koponyamorfológiát befolyásoló transzkripciós faktorokat végignézve korellációra leltek a Runx-2 nevű fehérjében levő mikroszatelliták hossza és a koponya alakja között. A Runx-2-ben kétfajta mikroszatellita van egymás után: az egyik egy poli-glutamin (polyQ) szekvenciát kódol, a másik pedig egy poli-alanint (polyA). Általában más kísérleti rendszerekben a polyQ növekedés (bizonyos határok között) a transzkripció aktivációs képességet növelik, míg a polyA növekedés ugyanazt csökkenti. A kimutatott összefüggés szerint a polyQ/polyA arány összefügg a koponya hosszával és hajlásával (2. Ábra).
Hogy egy kis plusz zamata legyen a sztorinak a pireneusi juhászkutyákban jelen levő polidaktíliát (hat lábujjuk van az ebeknek) is hasonló okra tudták visszavezetni. Ezúttal az Alx4 transzkripciós faktorban leltek egy 51 bázispárnyi deléciót (amely semelyik más kutyafajtában nem volt jelen). Ennek okán valószínűleg az Alx4 működésképtelenné válik és nem tudja a célgénjeit aktiválni a fejlődő végtagbimbóban; az Alx4 mutáns allélját hordozó egerek is egy extra lábujj büszke tulajodnosai (3. Ábra). "

 

Vajon ha a kutyáknál ez összefügg a koponya hosszával és hajlásával vajon más emlősőknél is igaz lehet ? S vajon lehetséges e ezt mesterséges konyatorzítással  ugyanúgy elérni ?

 

http://criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2005/12/