kisharsány Creative Commons License 2010.06.21 0 0 291

 

 Ismerve a szanszkrit szent nyelvet beszélő papok, szerzetesek életmódját, mely kicsit a tudatmódosító szerekkel is élő volt, a lelket felébresztendőn, akkor az meg a bódul, bódít, bó[l]dog, (((bor))) szavunkra hajaz inkább. ;-)))))))))))

 

  Bódhiszattva (pusa) - Terebess Ázsia Lexikon

A bódhiszattva jelentése "megvilágosodásra törő". A bódhiszattva a buddhizmusban olyan ember, vagy más lény, akinek célja, hogy Buddhává legyen.

 

 

BOD, (1), elvont gyök, melynek származékai valami gömbölyűt, kerekdedet, kanyarodottat, keringést jelentenek, mint: bodon, bodor, bodorít, bodoró, bodros, boda, bodáz, bodag, bodacs, stb. Legközelebbi rokona a szintén gömbölyüséget jelentő bog, mint a boga, boglya, bogács, boglár, stb. származékok gyöke. V. ö. BOGY és BODON.
BOD, (2), falu Heves megyében; helyragokkal: Bod-on, ~ra, ~ról.
BÓD, (1) elvont gyök, mely megegyezik a bod gyökkel, mennyiben származékai keringést, kanyargást jelentenek. Egyébiránt alkalmasint öszvehúzott törzs bold, melynek gyöke bol, s ennek származéka bolog vagy bolyog; honnan bódorog = boldorog, bódúl = boldúl, bódít = boldít. V. ö. BÓT, BÓLT.

 

  ...na meg a "Bódog Asszony Anyánk..." (az ne tévesszen meg, hogy ma ez "boldog")

 

  ...hát...nem is tudom...))))  - abban a tudatvilágban mi függ össze mivel, hisz nem csak külső (szerekkel), de belső tudatmódosítás is létezik...

Előzmény: moziga2 (290)