Nicsinyo Creative Commons License 2010.06.29 0 0 304
<< "A pestmegyei Sàhi puszta leletei közt szerepel egy buddhista vallàseszköz, a màr ismeretes garnitura, amilyen szàmtalan fordul elô a hun és avar sirokban. A hunok, illetve az avarok ugylàtszik a buddhizmus vallàs elveivel is ismerôsök voltak." (Magyar Nemzet, 1938. X. 8).

" Az indiai ugynevezett munda-népek nyelvei szoros rokonsàgban àllnak Europa és Szibéria finn-ugor, különösen pedig ugor nyelveivel, tehàt a magyar nyelvvel is", àllapitja meg Hevesi Vilmos.

A The Journal of the Anthropological Institute, August 1877, London; - szàmàban Hyde Clarke-nak az Antrhropoligiai Intézet h. elnökének egy igen érdekes dolgozata jelent meg a következô cimmel: 'Magyarok és ugorok hymalàjai eredete és kapcsolataik'.
A szerzô bizonyos magyar és indiai szòkészletek egybevetése utàn többek között azt mondja:
"...Kôrösi Csoma Dardzsilingben van eltemetve, a magyarok és ugorok igazi hazàjàban. Itt a törzsek között szerepel a Magar-törzs és nagyon lehetséges, hogy ez az igazi eredô törzse a magyarnak avagy madjyarnak. Sok egymàshoz hasonlò szò van a két nyelvben. Szàmos törzsnév szàrmazott àt egyikbôl a màsikba még a történet legelején...
Dr. Leitner, magyar tudòs dardistàni tanulmànyaiban kiemeli a Hunza törzs fontossàgàt, amely törzs azokkal a hunokkal lehetett kapcsolatban, akiket mint Hungària megalapitoit ismerünk.
Az én véleményem Hungària megszàllàsàra vonatkozòan az, hogy az ugor vàndorlàskor a Hymalàjàbol Ugor-hunok nyomultak a Kaukàzusba, -- innen Hungàriàba." >> (Zajti)

A hunzàkròl és neveikrôl màr volt szò lejjebb is.