ÁrPi Creative Commons License 2010.08.17 0 0 335
""A magyar Tas, pl. nem jelent semmit a magyarban, mert a torok Tas=szikla atvetele vagy egy torok Tas nevu hozta magaval a nevet.""


Nadehát mondhatok ilyet:

A buda szó nem jelent semmit a magyarban, míg a szanszkritban ismert jelentésű,
és továbbmegyek reakciómban az analógia keresésével: a Buda szót egy Buda nevű hun is hozhatta magával Magyarországba :)
Miközben a hun Buda esetleg tán nem sok tudományos ismerettel bírt a szanszkrit nyelvről,
ez a nemtudás olyan mint egy császár nemtudása a korai latin nyelvről vagyis a Caesar etimológiájáról - a nagy Julius előttről, vagy egy király nemtudása Charlemagne-ról a Nagy Károlyról illetve a név azt megelőző etimológiájáról.

Visszajkanyarodva: Bár ma már nincs a vezérnévnél különb jelentése a "Tas" szónak, mégicsak van abban valmi eredeztető hogy a hétvezér egyikét Tasnak hívták.



Kedvezőbb példa lenne tán számomra az asztrológia egyik alaptémája: az Állat-övi jegyek.

Mindenütt a világon zodiákusnak ismerjük az asztrológiának ezt az alapfogalmát,

De talán csak az "állat" szó magyar nyelvi logika és paleo-etimológia szerinti elemzése egész egyszerüen az áll szógyököt mutatja egy figyelmes kutató szemnek, azaz
"állapot-szerűségek" tizenkét kategóriába sorolásaként szemlélhetik anblokk az embereket a régmúlt "ezoterikusai",a középkor "tudós bölcsei", És innen nyelvi-nyelvészeti szótő kutatásokhoz visszakanyarodván az merül fel kérdésként bennem , hogy van-e ilyen szóelemzés és tő-megtalálás a "zodiákus" szót használó más nyelvekben.
(Mindenki tudja hogy a Szűz, egy Vizet Öntő vagy egy Mérleg NEM állat :-D )

Milyen választ ismertek bahátaim erre a "zodiákus" versus "Állat-öv" szó kérdésemre?

Tetszene ha valaki jól megválaszolná ezt is...
Előzmény: RobUr (323)