kisharsány Creative Commons License 2010.08.17 0 0 338

 

 A tamana, az a jelenseg, amikoregy idegen nyelv "magyar hangzasu" szavarol azt allitjak, hogy a magyarsagnak koze van hozza.

 

  Tudtommal a tamana az a "jelenség", mikor a Föld legkülönfélébb tájain olyan toposzt (település, hegy, folyó,etc,etc.) találnak és rögzítenek helyrajzilag (fok,perc) amely a KM-ben is megtalálható. Ennek indítója és atyja Vámosi Tóth Bátor vol

 

 példaként egy vélemény a Canada-Hun-ról:

 

Vámosi Tóth Bátor.. Vámosi Tóth Bátor nyelvész néhány éve nincs közöttünk már. Kutatásai azonban egyre nagyobb teret kapnak, egyre nagyobb ÉRTŐ közönséget vonzanak.
A világ különböző helyein, -földrészein- hétezer olyan nevet talált V.T.B. amellyeknek van magyar megfelelője! Ezekről Ő és segítője egy listát is készített, amelyben megjelölte, hogy a Kárpátmedencén kívűl felfedezett név még hol fordul elő. Nem vont le következtetéseket arra vonatkozóan, hogy minek tulajdonítható az egymástól távoli helyeken előforduló névazonosság. Ezt meghagyta másoknak...
Egyetlen példa: a Tura folyó neve még előfordul a manysiknál (Tyumeny nevű fővárosuk folyója), de előfordult Egyiptomban is, délen mint egy kis folyó neve a régebbi térképeken..
Zalában pl jelenleg 58 olyan település létezik, amelynek nevei megtalálhatóak más földrészeken is..Tovább nem folytatom.
V.T.B. a kutatásaival kapcsolatosan ezeket TAMANA -ként aposzrofálta.
Léztezik ilyen honlap és mint említtem mamár igen nagy tábora van ennek a dolognak...A magyarázata pedig -remélem- nem késik sokáig..
Olyan földrajzi neveket mint pl a Bajkál (Bujkál tó) vagy a Góbi (Góbé) vagy a Balhas (Bolhás tó) stb V.T.B. nem is vett a listájára természetesen..a FÉRAN nevekről pedig nem is hallott..Nem tartalmazza a lista persze a Buda, Aral, Bakát, Béla folyó, Parajd ( Peking), vagy a Lebed ( Lvov, Lemberg..) stb nevek értelmezését sem..

Előzmény: RobUr (328)