Apellator Creative Commons License 2010.08.25 0 0 336

A forint ilyen szintű bedöntésére valószínűleg nem sokan számítottak, amikor kitűzött céldátumok voltak az eurozónához csatlakozásra. Hogy ebben mennyi volt a szándékosság és mennyi a szakszerűtlenség, azt már valószínűleg nem tudjuk meg.

 

Én mondogattam olyanokat évekkel ezelőtt, hogy a Megyó-Gyurcsány-kormányok nem biztos, hogy csatlakozni akarnak az eurozónához, hiszen a forint egy jó spekulációs paraméter, az MSZP-SZDSZ pedig előszeretettel szolgált ki többször spekulációs érdekeket. De még én sem vettem ezt annyira komolyan, én sem hittem volna, hogy ennyire eltávolodunk a konvergenciakritériumok teljesítésétől. Amik közül egyik konkrétan a belföldi valuta stabilitásáról szól (ezt kevesen tudják, illetve kevesen beszélnek róla).

 

Amikor kitűzött céldátum volt, szerintem a kritikusabbak sem mentek messzebbre annál, hogy a céldátum fog kicsit tolódni. Arra szerintem senki nem számított, hogy a forint olyan mértékben gyengülni fog, ami nemhogy a céldátumot, de az ERM-hez csatlakozásról való beszélgetés puszta létjogosultságát is évekre ignorálja.