teki12 Creative Commons License 2010.10.16 0 0 1072
Tisztelt fórumozók!


Szóbeli végrendelet örököse vagyok, a hagyaték ideiglenes kiadásáról rendelkezett a Kjegyző, mivel a 15–20 éve nem látott (az elhunyt részéről sem látott) rokonok most természetesen ( már hivatalból is )előkerültek, s a végrendeletet bíróságon kívánják megtámadni. Az ideiglenes végzés óta (mely a napokban emelkedett jogerőre) telefonokkal zaklatnak, s fenyegetőznek.

Kérdéseim:

* hogyan tegyek eleget annak az előírásnak, hogy az ingóságokat helyezzem bírósági letétbe, ha nem hajlandók a lakáskulcsot átadni (melyről az ideigl. hagyatékátadó végzés egyébként kötelezte őket)
* félek, hogy beköltöznek a lakásba, mit tehetek velük, hiszen én vagyok a felelős az ügy lezártáig a vagyon megőrzésére – rakhatok esetleg egy plusz zárat a lakásra, úgy hogy nem megyek be?
* hogyan kell indítani a bírósági letétbehelyezést (teljes lakberendezés, érékpapírszámla, aminek csak a számát ismerjük)
* fenyegettek azzal, hogy majd hazugságvizsgálatot kérnek (egyébként a k.jegyző szerintem nagyon alapos volt, 3 tanút hallgatott meg, s a kórházi papírokat is kikérte, melyben egyértelműen leírták, hogy nem kommunikált az elhunyt – én még nem kértem ki a jkönyveket, még nem láttam, de utalást tett rá a kjegyző, hogy a kórházi jelentés egyértelmű volt)
* a bíróságon kérhetnek költségmentességet hivatkozva rossz anyagi helyzetükre? S ha netalán a bíróság megváltoztatja a végrendeletet, akkor nekem kell majd perköltséget fizetnem?
* a bíróság bekéri majd a kjegyzőtől az iratokat, vagy csak a beadványuk alapján indítja az eljárást (a rokonok már elkérték a Kjegyzőtől az iratokat, ügyvéddel már tárgyaltak (állításuk szerint, mert egyébként a néhány tel.beszélgetésünkből kiderült, hogy hazudnak mint a vízfolyás)
* kisebbségi létükre vonatkozóan elfogult lehet a bíróság?
* vhol olvastam, hogy a bíróság a kereset befogadásáról eleve dönt, elképzelhető, hogy elutasítja őket?
* jól gondolom, hogy most már itt az ideje, hogy én is fogajak egy ügyvédet? Milyen tanácsokat tudtok adni a jó ügyvéd kiválasztásához?
* az önkormányzati ügyintéző a hagyatéki eljárás során felvett jegyzőkönyveket két tanútól, nem engedte őket szóhoz jutni, össze-vissza klampírozott, menet közben elromlott a szgépe, s másnap hívta be az egyik tanút a jkönyv. aláírására. Mint utóbb kiderült a jkönyvbe nem az került, amit a tanú nyilatkozott, s sajnos nem olvasta el rendesen, mikor aláírta a jkönyvet. Mindezt a kjegyzőnél kifogásoltam, a tanu megtette a rendes vallomását, s most ebbe az önkormányzatai jkönyvbe kívánnak (érzésem szerint) kapaszkodni. (Egyébként az önkormányzaton szerintem több hibát is elkövettek, mivel a leadott lakáskulcsot kiadták, holott kértem, hogy továbbítsák a közjegyzőhöz – a végrendeletre hivatkoztam, iratok nem kerültek a közjegyzőhöz, amiket leadtunk -ezt is megemlítettem a hagyatéki tárgyláson. Szóval ilyen (szerintem szarvas hibák után) a bíróság hagyatkozhat az önkormányzati jegyzőkönyvre? Kíváncsi lennék, hogy egyáltalán volt-e joga jegyzőkönyvet felvenni?

Egyenlőre ennyi, remélem most sikerrel járok, s kérdéseim felkerülnek a fórumra.
A válaszokat előre is köszönöm.
Teki12