Andor0006 Creative Commons License 2010.10.20 0 0 2149

Két dologhoz szeretnék hozzá szólni.

 

1, Szúrás

Sok próbálkozás után a következő módszer vált be nekem. 15cm egész vékonyra (7-8mm) elköszörült kés. Lövés , vagy árammal való kábítás után a disznót jobb oldalára fektetem, a bal első lábát hátrahúzva kifeszítem, a kést a szegycsont előtt éllel !felfelé! szúrom be úgy, hogy a légcsövet ne sértsem, és felfele húzom. 100%, hogy nem vágom el még véletlenül sem a légcsövet, és 100%, hogy az ötőeret átvágom. A vékony penge miatt nem lesz óriási lyuk a disznó nyakán, és sugárban fog spriccelni a vér. Van egy jó fotóm, csak a mérete miatt nem tudom feltölteni.

Nem kell megijedni, ha nem spriccel szökőkút módjára a vér, néhány állatnak kevesebb a vére, vagy gyengébb a szive, tehát nem lehet mindig tökéletes a szúrás.

 

2, Lövés, kapálózás

Páran írták előttem, hogy inkább fejszével ütik le a disznót, mert akkor nem kapálózik. Az igaz, de nem is kábul el rendesen, vagy hamar észhez tér. Azt javaslom, először lövés, aztán ha zavar a kapálózás, a már fejbelőtt állatot üsd homlokon fejszével, vagy kalapáccsal. Cehországban láttam, magam is kipróbáltam, és tökéletesen működik. Ritkán alkalmazom, mert engem nem zavar, ha rúg a disznó.