hoemberjoember20 Creative Commons License 2010.11.16 0 0 1089

Szeretném megkérdezni, hogy változott-e az örökösödési törvény abban a tekintetben, hogy

- a 40 éve házasságban élő özvegy ökökli-e a közös vagyon felét (attól független, hogy az az elhunyt nevén volt), és a másik felét öröklik az egyenesági leszármazók (1 élő gyerek, másik halott gyerek gyerekei, vagyis az unokák)

Állítólag a közjegyző azt mondta az özvegynek, hogy minden közös vagyon felét örökli. A bankszámlán lévő pénznek is (a számla tulaja az elhunyt házastárs volt, az özvegynek nem volt hozzáférési joga)

 

Én ezt kétlem, úgy tudom, hogy az özvegy az elhunyt házastárs vagyona után haszonélvezeti jogot örököl, tulajdonjogot nem. Akkor sem, ha házasság alatt szerzett vagyon volt, de az elhunyt nevén volt.

Visszaolvasgatva a topikot is úgy látom. Jól tudom?

 

- mik a "feltételei" a szóbali végrendeletnek? Úgy értem, az elhunyt az utolsó évében többször kijelentette, hogy az egyik ingatlanát az egyik unokájának szánja. Ennek átírása az örökhagyó életében sajnos nem történt meg.

Kérdésem, ha a közjegyző előtt a hagyatéki tárgyaláson az örökösök és a haszonélvező ezt elismeri, hogy tud róla, és tényleg így van, az ingatlant örökölheti kizárólagos tulajként az unoka?

 

Köszönöm!