csimpilimpihovamesz Creative Commons License 2010.12.16 0 0 425

azt írod, hogy a nyugdíj a bruttó bér 33%-a plusz évente még valamennyi. ezt olvastam a linkelt eu-s tájékoztatóban is. de ez nekem nem vili: a bruttó bér az évek alatt ide-oda változik. milyen bruttó bérről van szó? bruttó _átlag_bérről? és amikor a két ország közti nyugdíjmegosztást számoljuk, akkor mind a két országban keresett béremet beszámítják?

 

azt írod, hogy ha beszámítják a szlovák szolgálati időt, akkor a magyr rendszerben híd nem nyer semmit. sőt: veszít, nem? hiszen szlovákiába minimálbérrel akart bejelentkezni.

 

amit itt írsz, azt nem értem:

 

"A 40 év szolgálati idő után számolt szlovák nyugdíj 17/40-ed része több lesz, mint a magyar.

Ha nincs 20 év szolgálati időd, és a manyu-ban maradással elveszíted az állami nyugdíjad."

 

a két mondat esetleg két tagmondat? 

 

ezek szerint a manyu-ban maradással akkor is elvész az állami nyugdíj, ha többet a delikvens már egyáltalán nem dolgozik mao-n, és nem fizeti ezt az új izét.... nyugdíj-hozzájárulást? úgy értettem az újságcikkeket, hogy azért nem lesz a manyu-ban maradás után nyugdíjjogosult, azaz azért nem gyűjtheti tovább a szolgálati idejét, mert a továbbiakban fizetett nyugdíj-hozzájárulás nem jogosít rá. de a mi esetünkben az egyén nem is ilyen alapon gondol jogosultságot szerezni a magyar állami nyugdíjra, hanem egy teljesen más alapon: az eu-ban (külföldön) fizetett állami nyugdíjjárulék, vagy ahhoz hasonló után. nem védi az egyezmény? szerinted nem szerzi meg mégis azt a szolgálati időt?

Előzmény: Törölt nick (424)