Törölt nick Creative Commons License 2010.12.16 0 0 426
  • A 40 év szolgálati idő után számolt szlovák nyugdíj 17/40-ed része több lesz, mint a magyar.
  • Ha nincs 20 év szolgálati időd, és a manyu-ban maradással elveszíted az állami nyugdíjad. Ekkor elemi érdeked az, hogy eu-n belül kiegészítsd 20 évre a 33%-os állami nyugdíj arányos részének igényléséhez.

Így kellett volna tagolni.

 

A hozzászólásod elejéhez:

 

A nyugdíjszámítás alapja a teljes életpálya alatti kereset. A nyugdíjmegállapítás éve előtti kereseteket a ksh által kimutatott országos átlagkereset növekedéssel fel kell szorozni. Ez a valorizáció. Viszont van egy csökkentő tényező is. Hasonlóan, mint a sávos szja-nál van egy táblázat, amely szerint egyre magasabb kereset esetén egyre kevesebb része számít bele a nyugdíjalapba. Ezt a táblázatot egyszer rögtítették, és évente szintén a ksh által kimutatott átlagkereset növekedésével emelni kell a sávokat. Valamikor az utolsó kilenc év legjobb öt éve volt (ami gyakorlatilag az utolsó ötöt jelentette).

 

Aki marad a manyu rendszerben, az 2011.12.01-ig (akkor telik le az ominózus 14 hónap) szerez állami szolgálati időt. Az állami nyugdíjhoz 20 év szolgálati idő kell. Ha 2011.12.01-ig nem lesz meg a 20 év, akkor nyista állami nyugdíj. Kivéve, ha más eu tagállamban szerez az ember még hozzá, mert azt az államnak el kell ismerni. Plusz nyugdíjat természetesen nem fizet a magyar állam a külföldi járulékfizetés után, hiszen azután a másik tagállam fizet járadékot. A 20 év minimum szolgálati időt viszont át lehet bilenteni.

Előzmény: csimpilimpihovamesz (425)