széles tamás Creative Commons License 2010.12.20 0 0 5438

Személyes vélemény és tapasztalat az állófűtésről.

 

Elöljáróban annyit, hogy korábban egy Alhambrám vot, melytől akaratom ellenére váltam meg. Abban volt elektromosan fűthető szélvédő és kiegészítő fűtés is. A kiegészítő fűtésre azért volt szükség, mert annak hatalmas a belső tere, és a PDTDI viszonylag kevés "hulladékhője" kevés lehet az utastér megfelelő fűtésére. Később, kényelmi okokból alakíttattam át a kiegészítő fűtést állófűtésre is.

 

A Superb megrendelésekor csak a legnagyobb Diesel motorral lehetett rendelni az elektromosan fűthető első szélvédőt. Mivel én ragaszkodtam a PDTDI-hez ezért a szélvédő "hagyományos" maradt.

 

Az állófűtést a következők miatt rendeltem:

1/ Hideg időben rendkívül kellemes dolog egy meleg autóba beszállni, nyáron szintén kellemesebb egy levegőkeringtetéssel lehűtött kocsiba beülni. A klíma is hatékonyabban tud dolgozni.

2/ A motort is kímélem, ha nem hidegen járatom. Hideg motorral nem indulok el, minimum 50-60 fokos víznél indulok, akkor is kíméletesen, míg el nem éri az üzemi hőmérsékletet.

3/ Havas, jeges szélvédő esetében az állófűtés annyi langyos levegőt fúj a szélvédőre, ami megolvasztja a rajta lévő havat, jeget. (Elektromosan fűthető szélvédő esetében képes teljesen leolvesztani, az állófűtés esetében csak akkor nem, ha nagyon vastag a hó, ill. a jég.

 

Összegezve:

Mindenkit rábeszélnék az állófűtésre, aki szereti kímélni a kocsija motorját, illetve szereti a kényelmet.

 

A fent leírtak természetesen az én véleményem, amivel lehet egyet nem érteni! Mindenkínek szíve-joga. :-)

 

Balesetmentes közlekedést kívánok mindenkinek!