Törölt nick Creative Commons License 2010.12.21 0 0 479

A leveledet akár ide is írhattad volna. Két ok miatt. Nem biztos, hogy én vagyok a te embered, más jobban érthet hozzá. Ha ide írtad volna, akkor lehet, hogy más véleményét is olvashatnád. A másik pedig az, hogy saját szórakozásomra fórumozok. Ha van kedvem, és érdekel a téma, akkor írok. Ha nem, akkor nem. A maradék szabadidőmet arra szeretném felhasználni, amire én szeretném. Van, amikor egy esetleges díjazás sem hat meg. Különösen Karácsony környékén.

 

Ezért csak úgy általánosságban írnék.

 

Többeknek az a véleménye, hogy a kormány szerzett jogot sért. Elveszi a magántulajdont. Az én véleményem az, hogy a valamikori részleges nyugdíj-privatizációt csinálják vissza. Az adós csevejde topikba is írtam, hogy szerintem a manyu rendszernek nagyobbak a társadalmi költségei, mint az egyéni előnyök összessége. Természetesen az, aki a manyu rendszer miatt egyéni előnyökkel rendelkezik nem tetszik az "államosítás".

 

Átlépés, vagy maradás? Az állam (kormány) a társadalmi költségek csökkentése miatt hozza olyan helyzetbe a manyu tagokat, hogy minél kevesebb embernek érje meg maradni. Még az eljárási szabályok is ellehetetlenítik a maradást. Szerintem ez így is van jól. A manyu rendszer már régen megérett a felszámolásra.

 

Mégis ki miért dönt a maradás mellett? Az itteni fórumok (a polidili különösen) felülreprezentálják a maradókat. Ennyi embernek nem éri meg a manyu tagság. Kifejezetten átlag feletti kereset, hosszú biztosítási idő (munkanélküliség, keresőképtelenség, gyereknevelés!), az eddigiekhez képest magasabb manyu hozam, és alacsonyabb működési költség együttes feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy megérje maradni.

 

A külföldi munkavégzés annyira nem bonyolítja meg a kalkulálást. Az eu-n belül a munkaerő szabad áramlásának elve miatt kollektíven szabályozzák a kérdést. Bárhol is dolgozzon az ember, szolgálati időt szerez. A szolgálati időket össze kell számolni. Tagállami szinten (mindenhol, ahol dolgoztál) meg kell vizsgálni a nyugdíjjogosultságot: az összes szolgálati időt, és a nyugdíjkorhatárt. Mindenhol nemzeti nyugdíjat kapsz annak arányában, ahogy a tagállami szolgálati idő aránylik az összeshez.

 

Vannak országok (már leírtam melyekkel), amelyekkel hasonló egyezményünk van nyugdíjügyben, mint az eu-val kollektíven. Ezeket az egyezményeket viszont egyedileg kell megnézni, mert különbözhetnek. A svájci kapásból: 10 év ottani járulékfizetés kell a svájci nyugdíjhoz.

 

Egy dologra jó a külföldön szerzett szolgálati idő: a magyar állami nyugdíj feltétele a 20 év szolgálati idő. Ha az nincs meg, akkor nincs állami nyugdíj. Egyébként teljesen mindegy a magyar nyugdíj szempontjából, hogy van-e külföldön szerzett szolgálati időd.

Előzmény: ivk (478)