henn Creative Commons License 2010.12.21 0 0 484

ez nem magyar törvény, hanem a két ország által kötött egyezmény. igaz, mo-n törvény formájában hirdették ki, de ez nem azt jelenti, hogy mo írta. ugyanannyira írta svájc is, plusz egyeztettek róla hosszasan.

 

nincs benne a svájci szabály, természetesen. mint ahogy a magyar sincs. a svájci szabályok a mindenkori svájci törvényekben vannak, az egyezményben annyi szerepel, amennyi eltérés egy magyar állampolgár esetében megengedett egy tetszőleges - mondjuk algír - állampolgár svájci nyugdíjigényléséhez képest. ez az eltérés lényegében csak pozitív lehet egy algírhoz (tehát nem egyezményes ország állampolgárához) képest. (bár ki tudja, még az sincs teljesen kizárva - bár nem valószínű - hogy svájc algériával is kötött hasonló egyezményt. :-) )

 

a 16. cikk egyébként nem azt mondja, hogy ha nincs minimum tíz éves svájci helybenlakásod plusz biztosításod, akkor nem lesz svájci nyugdíjad egyáltalán. sejtelmem nincs a svájci szabályokról, de gondolom - ill. az egyezmény több cikkelyéből is így tűnik - tíz évnél kevesebb helybenlakás esetében egyszerűen valami résznyugdíjat kapnak. ezt a svájci belső jogszabályok mondják meg, hogy mekkorát, hogy számítják, stb.

Előzmény: mzsperx (482)