gazo2 Creative Commons License 2010.12.25 0 0 432

Kedves Fatinka!

 

Örülök, hogy érdeklődik a régi dolgok iránt. Csak két dologról teszek említést, hiszen Meződy doktor bácsi még édesanyját is kezelhette. (Nem tévesztendő össze dr. Meződy Jakab és dr. Meződy Károly.) Az én gyermekeimet, akikkel együtt járt iskolába, a gyermekkórházban  (Róna szanatórium, a Sugó Hangjában nemrég írtam róla) Meződy Károly doktor bácsi és felesége kezelte.

 

Korányi (Katarinka) Lajos bácsi, a cipóboltos gyermeke a Liszt Ferenc Kör utolsó pénztárnoka volt. Eredeti nevük Gattaringer volt, fűrészesek voltak az elődeik, ebből a név.

Aztán lett Cattarinka - régi újságokban még így látni a hirdetést. A gyerekek Katalinka bácsinak mondták. A Petőfi és a Batthyány utca sarkon állt a házuk, Miskolczy Ferenccel és feleségével jó barátságban voltak. Feri bácsiék templom után minden vasárnap náluk ebédeltek. A néni szépen zongorázott, többször felhangoltam a zongoráját. Fiuk neves orvosprofesszor volt. Korányi Lajostól származik a mondás, hogy a Liszt Ferenc Kör nem halat meg, csak Csipkerózsika-álmát alusssza. Egyszer majd feltámad. (Érdekes kérdés: a Kör jogilag a mai napig nem szűnt meg.)

 

A Sütő utca a mai Móra Ferenc utca, a Spárral szemben. Kestler Balthasar (Boldizsár) pékmester üzeme volt itt hajdan, azt hiszem 1789-ben. Majd a múlt század elejétől a zsidó kórház. Itt volt először főorvos dr. Róna Dezső, a későbbi kórházigazgató. (Emléktáblája a gyermekkórházon van, Harmath István szobrászművész alkotása.)

 

A pékmesterrel van egy aranyos történet. Adott egy ötletet. Rövidesen előállok vele.

 

Szeretettel köszöntöm Kedves Családjával együtt

 

G. Zoli bácsi

 

Előzmény: *Fatinka* (431)