Híd Creative Commons License 2010.12.27 0 0 534

Nonszensz. Arról nyilatkozol, hogy egy élő szerződést folytatsz tovább - ennek semmi teteje. Annak kellene nyilatkozni, aki visszamegy, hiszen neki meg kell mondani, hogy hová kéri a manit, az önkéntes nyp-be vagy készpénzben és milyen címre stb. Amúgy a visszalépőnek is kell majd nyilatkoznia épp ezért, csak neki a nyugdíjpénztárnál. Szóval teljesen hülyeség a maradókat nyilatkoztatni, főleg ilyen gyorsan. A sürgetésnek egyetlen okát látom: ingatag lábakon áll a törvény, be kell szedni a visszalépők pénzét, mielőtt az AB vagy valami uniós szerv megsemmisíti. 

Ha tiszta lenne a dolog, tartották volna magukat ahhoz, hogy 2011 végéig lehet eldönteni, addig a járulék úgyis az állami kasszába megy. Mert az nem igaz, hogy fosnak a vagyonvesztéstől, és "biztonságba akarják helyezni" mihamarabb a pénzt. Az is minimum elvárható lett volna, hogy előbb legyenek meg az állami rendszerben az egyéni számlák, az, hogy ott lesz-e valami hozam vagy akármi jóváírva, és ne csak az ígéret. Most az van, hogy visszaléptetnek a nem tudod mibe. Az egyéni számláról májusban lesz valami rendelet, másfél év múlva lesz kész a rendszer, és Matolcsy a Heti Válaszban nem tudta megmondani, lesz-e hozama az odaérkező befizetéseknek. 

 

http://hetivalasz.hu/uzlet/meguszni-a-csodot-34285

 

Tanulságos: 

 

- Hogyan képzeli el az egyéni nyugdíjszámlák vezetését a társadalombiztosítási rendszerben?

- Ez két lépésben valósul meg. Az első lépés, amikor a magán-nyugdíjpénztárakból visszatérők hozzák magukkal a számlájukat az állami nyugdíjrendszerbe. A második lépésben már mindenkinek a követelése és a jogosultsága a saját számláján fog megjelenni. Ez a folyamat a következő 18 hónapban megy majd végbe. Legkésőbb 2012 második felére mindenkinek egyéni számlája lesz az állami nyugdíjrendszerben.

- Az egyéni számlának is lesz hozama, vagy csak a befizetések nyilvántartására vállal kötelezettséget az állam?

- Erről majd akkor születik döntés. Most az a legfontosabb, hogy jelenjen meg az állami rendszerben a munkavállalói járulékbefizetéseinket tartalmazó egyéni számla. A munkaadói nyugdíj-hozzájárulás nem kerül a számlára, mivel az a mindenkori nyugdíjak kifizetésére megy el.

Előzmény: Axióma (528)