mbot75 Creative Commons License 2011.01.28 0 0 5554

üdv Mindenkinek,

 

A forum hosszas olvasgatása után októberben úgy döntöttem, hogy beszállok a Superb klubba, és megrendeltem az autót, ami két hete szerencsésen megérkezett.

 

Paraméterek: Superb Combi Ambition 2CRTDI (140LE), fehér, 17" Trifid kerekek, szürke/fekete belső, Amundsen navi, GSMIII kihangositó, multikormány, hátsó oldalablak árnyékolók, első/hátsó tolató radar, lámpamosó.  Mivel céges, és a keret adott volt, sajnos egy két dolog (pl AFS) végül  kimaradt, de teljesen vállalható kompromisszum (kapott két Osram Nightbraker izzót) igy semmivel sem rosszabb mint a korábbi Vectra-m gyári xenonja volt. Nem AFS, de használható, lehet látni vele.

 

Eddig minden OK, teljesen elégedett vagyok , bár kb 1000km alatt még nem tudok messzemenő következtetéseket levonni.

 

Ami miatt írok, az főleg az Amundsen navi. Magyarországon relatív ismeretlen, a kereskedők is(érthetetlen módon)  többnyire próbálnak róla lebeszélni.

Fő kifogás: szar a magyar térkép lefedettség, nagyvárosokon kivül semmit sem ismer, térképet országonként kell megvenni és feltörhetetlen, stb. Próbálnak rábeszélni Columbusra, vagy valami kínai copyra (ha ragaszkodsz a beépített navihoz). A gond csak az hogy a Columbus majd 10x annyiba került volna, a kinaiakkal pedig sok a kérdőjel (és azt is 200-300e ftért számolják). OK, lehet Columbus-t olcsóbban is, de céges/lizing konstrukcióban, garanciával nem megy. Ehhez képest az Amundsen volt 58000 Ft (januárban már 148e-re emelte a PoHu!). Sok olvasás és német kollégákkal való véleménycsere után bevállaltam az Amundsen-t és egyáltalán bántam meg.

A térkép CD-ket nem kell feltétlenül igen sok pénzért megvenni, neten elérhetők, és csont nélkül működnek (némely Skoda kereskedő igen nagy meglepetésére és örömére miután otthagytam neki a lemezt). Gyakorlatilag van 12 lemez, amelyből 11 elérhető (csak orosz nincs a neten), és térképek bemásolhatók SD kártyára. Innentől nincs szükség lemezekre, minden összeáll egységes térképként az SD-n. Térképek frissek (2010 v2 változat), gyakorlatilag vidéken, eldugott helyen autózgatva mindent ismert részletesen (20-30 házas falvakat is utca részletességgel). Eddig IGO8-t használtam, gyakorlatilag hasonló lefedettség, talán egy két apró utcánál a számozás nem annyira részletes, de teljesen használható. Tény hogy nincs annyi funkció mint IGo-ban, és nem beszél magyarul, de cserébe van egy integrált gyári rendszer  (2D és 3D nézettel), minden funkció amit az autó tud működik (maxi dot, climatronic adatok, teljes telefon kezelés (lényegesen kényelmesebben mint maxidotból) hiváslistáktól, telefonkönyvig, tárcsázásig, SMS, stb.). És mégiscsak egy Blaupunkt rendszer gyári 4 év garanciával.  OK, csak 5,5inches a kijelző, picit kisebb mint a Columbus vagy Bolero (bár a Bolero kijelzője mintha összement volna a frissitéskor), de teljesen OK. Szóval aki beépített gyári navit szeretne, annak bátran ajánlható (OK, lemezeket be kell szerezni, másként nem éri meg), akár még az új, emelt árán is (bár elég gusztustalan emelés volt 58e-ről 148e-re)