Axióma Creative Commons License 2011.01.31 0 0 635

1. az allami nyugdijkasszaba megy a normal hozam (sot, az a kiegeszito 2%-rol is odamegy, ami ugye netto lopas); de a normal toket logikus hogy jelenertekben akarjak bevinni, hiszen a nyugdijigerveny is (elvileg) jelenertekes; a 200e hozambol 8e is lehet realis, ez mindossze szamolas kerdese (ha 98-ban fizet valaki 1x be 100e Ft-ot, akkor idenre siman tobb mint 200e a hozama, realhozama meg alig lathato meg (szumma, nem e'ves) 5% eseten is.

2. gyenge forint: akkor lenne igazad, ha valsag _elott_ vett _devizarol_ (vagy deviza papirokrol) lenne szo, de itt nem errol van

Valoszinuleg a gyenge forint eppen forditva erdekes: azert gyenge, mert nincs ra kereslet, es mivel a forintra nincs kereslet, igy a forintban levo ertekpapirokra sincs kereslet, tehat az aktualis elszamolasi erteke ettol alacsony. (Nem vagyok szakember, tevedhetek!)

Mas kerdes, hogy gyanithatoan a Fidesz fog lepni meg valamit annak erdekeben, hogy feb. 28-an konkretan minden manyup nyilvantartott vagyona (portfolioja) minel kevesebbet erjen. Siman megerne erre fogadni a tozsden, mert a penz nagy resze allampapirban van, es ez egyreszt igazolas lesz neki, hogy ugye hogy eltozsdeztek megis, masreszt meg ugyebar nem eltozsdeztek csak a papirt amiben van atmenetileg leertekelik, az allam megkaparintja, aztan rendbehozza a forint renomejat valamennyire, na akkor meg mar tobbet fog erni es annyiert adja el, de nem kell kifizetnie a realhozamot.

 

 

Előzmény: lacika760220 (633)