lacika760220 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 641

Jelenérték és társai. Rendben. Értem én, hogy gőzgép.

De engem az állam kötelezett arra, hogy 8%-ot máshová fizessek nyugdíjjárulék címén. És most is az állam kötelez* arra, hogy visszalépjek (hiába más a kormány, nekem az állam egy folytonos jogutódlási folyamat megtestesülése). Azért, mert az állam nem következetes, ne velem fizettesse meg ennek az árát. Ha az állam úgy gondolta kilencvenakárhányban, hogy máshová fizessek, de most visszakéri, akkor ennek ő viselje az ódiumát. Ha nem lett volna kötelező, akkor a 8% is ment volna az államnak. Akkor most kivelpótoltatná ki az állam az azóta megtestesült infláció kiküszöbölésére. Ha most évente jön egy új miniszter, kormány, akárki, és oda-vissza törvénykezik, akkor nekem minden alkalommal el kell viselnem egy inflációs veszteséget? Azért, mert dilettánsok viszik az országot?

Ja, hogy ez nekem nem kerül semmibe, mert a hozamom fedezi ezt a többletet? Sőt, még nekem is jut belőle valami? Akkor mégiscsak van hozam. Pedig azt mondták, hogy eltőzsdézték...

 

*tudom, hogy NEM kötelező, de a jelenleg vázolt feltételek ismeretében eléggé egyértelmű, hogy mit választ az ember. Hofi mondta egyszer: "az elvtárs nem lép be?!" (nem tudom hangsúlyozni, de aki hallotta, az érti)

Előzmény: Axióma (640)