Deneveronka Creative Commons License 2011.02.01 0 0 37

 

 

Szia!

 

Nem 3.0 de hátha segít.

A méretezést pedig a tlc-nél biztos megtalálod.

 

Inter cooler
Egy Nissan intercoolerét szereltem be a motorháztető alá, aminek a hatása nagyon pozitív kimenetelű lett. Nyomatékosabb gyorsulás, érezhetően nagyobb teljesítmény ami jellemzi most a Hiluxot. A turbó szabályzott nyomását nem állítottam feljebb, mert méréseim alapján 0.7-0.75 bar körül fúj le a szelep és a motor élettartalmát nem akarom rontani a túlzott magas nyomással járó plusz terheléssel.
Egy Ford személygépkocsi vízhűtő ventillátorát szereltem fel a hűtő alá, ami kb. 3.2A áramot vesz fel és nagyon nagy huzatot képes csinálni. A lapátok köré egy palástot gyártottunk, hogy fokozzam, illetve koncentráljam a ventillátor teljesítményét a hűtendő felületre.
A motorháztetőt kivágtuk és egy üvegszálból készített beömlővel takartuk le. Nagyon kevés gumicsövet használtam fel, így a "lufi effektus" nem jelentkezik. Azért is ragaszkodtam a motor feletti hűtőhöz, mert ezt nem tudja eltömíteni a sár ellenben a motor elé szerelhető frontális hűtővel, amit ha eltömít a sár, vagy a virágmag, akkor az kitakarja a vízhűtőt és az a víz melegedéséhez vezethet. Bár kétségtelen, hogy egy frontális hűtőnek nagyobb a hűtő kapacitása, de minez mit ér ha egy patakátkelés után rászárad a hínár és felforr a hűtővíz? És ráadásul sokkal több tömlőre van szükség, ami a nyomás késleltetéséhez vezet.
A hűtőn lévő három tartófület -amikben gumiszilentek vannak- összekötöttem a motorral egy-egy laposvassal így a hűtő szinte teljesen együtt mozog a motorral. Persze a két gumicső is nagyot tart, de szükséges volt a plusz három merevítés is. A hűtő tetejére kb. 2-3cm vastagon gumis-szivacsot ragasztottam körbe, ezáltal a beáramlő levegő csak a hűtőn keresztűl tud továbbhaladni. [Ez a szivacsos tömítés egyelőre csak kísérleti stádiuma a tömítésnek, mert még nem talaltam ki igazán a legjobb technológiát.] A gyári csövet ami a turbót köti össze a motorral egyszerűen ki lehetett váltani és azt nem kellett szétvágni. A vákum vezérlésű mágnesszelepes köcölékeknek egy új tartót gyártottam, majd a tömlőket egy kicsit hosszabbra cseréltem. A hűtő mérete: 25cm x 25cm x 6.5cm.

 

forrás:

http://www.hoze.hu/03szerelesek.shtml

 

 

Üdv: A.

Előzmény: nagy(i) (36)