163 cm és 32 éves vagyok. "Csúcsformámban" 58 kg voltam, nem túl vékony, de a sok sporttól izmos és csinos. Persze azóta eltelt 8-10 év, de szeretnék a régihez közeli formába kerülni.
Igen, ezért mondtam, hogy a levesek nagyon jók ( persze ha nem tejszínes, és nincs tele füstölt csülökkel:-)) ), telítenek, mégis kevés bennük a kalória. Én most már kezdek ráérezni, hogy mennyi az annyi, de még most is méregetek és számolok.
Ma pl. rakott zöldbabot készítettem. Viszonylag sok hússal és kevés zöldbabbal, hogy férjem is hajlandó legyen enni belőle:-))
Az alábbi volt a recept:
87 dkg zöldbab (ez 2 db 7 dl üvegben eltett zöldbab, lé nélkül) 348 kcal
30 dkg hagyma 117
2 dkg étolaj 180
66 dkg darált sertés comb 880
20 dkg rizs (megfőzve 60 dkg lesz) 690
7 dkg reszelt sajt a tetejére 259
fűszerek ---
______________________________________________________________
Összesen 244 dkg rakott zöldbab 2.474 kcal
10 dkg = 101 kcal ( 1 adag kb. 30-40 dkg)
Ehhez lehet még egy kis tejfölt is rakni a tányéron, és készen is van az ebéd. Persze lejjebb lehet vinni a kalóriatartalmat, ha kevesebb rizs-hús van benne és több zöldbab:-))
És most végre megmértem a rizst: szárazon 20 dkg-ból főve lett 60 dkg, biztosan ugyanez az arány párolásnál is, csak ott a pici olajat hozzá kell adni a kalóriához.
Egyébként ugyanigy kb. 3-szorosára dagad súlyban a száraztészta is, tehát 10 dkg-ból lesz durván 30 dkg főve.