gazo2 Creative Commons License 2011.03.12 0 0 452

Kedves Levelezőtársaim!

 

Bizony meghatódtam, amikor egykori kedves kis tanítványunk, "Fatinka", egyik kislányomnak kedves osztálytársa úgy gondolta, hogy engem érdemes megkérdezni. Igyekszem megfelelni a bizalomnak.

 

A szegényház az volt, melyet ma a Cédrus Egyesített Szociális Intézmény részeként ismerünk, és amelynek az utóbbi években a Magyarországi Református Egyház vállalta a fenntartását. (Az épület a Pokorny u. 1-3. szám alatt található.)

 

Hogy rövidre fogjam: 1795-ben, megalakulásakor a bajai kórház Armenhaus-ként működött. (Később a gondozó részleget gyámosztálynak nevezték.) 1866. január 1-jén átadták az önálló Városi Szegényházat Drescher Ede polgármester (utca viseli nevét) kezdeményezésére a Pokorny u. 1-3. szám alatt. A korszerű intézmény száz gondozott befogadását tette lehetővé. További nagy előrelépés volt, amikor 1930-ban a ferences szegénygondozó nővérek vették át az akkor már Szeretetháznak nevezett intézményben a gondozást. (Az ún. Egri Norma szerint, azaz a különböző kariatív szervezetek együttműködésével.)

 

Azt hiszem, joggal elmondható, hogy Baján a kezdetektől fogva volt szív és lélek a szegényügy kezelésére, az elesett emberek és öregek gondozására.

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán

Előzmény: *Fatinka* (451)