Muity Mijo Creative Commons License 2011.03.26 0 0 128

 

Íme a lehetőség (Berlinben díjnyertes filmként ingyen közszemlére bocsátva), ha valaki nem tudja tévében, vagy moziban elkapni a pótolhatatlan pillanatot, hogy szembesüljön Tarr Béla Werckmeister harmóniák című filmjével, mely annyiból érinti szűkebb pátriánkat, hogy Baján forgatták, főként a Szentháromság téren, de jól felismerhetők városunk más részei is.

 

Előre jelzem, hogy a film hosszúsága alig 140 perc, de hát a művészfilmek már csak ilyenek, különösen Tarr rendezésében.

 

Ízelítő egy filmkocka erejéig.

 

 

A film végén meglepett, hogy a mű pergésével megegyzező vontatottsággal mutatott zárófeliratozás között, a munkatársak felsorakoztatásának listájában bajai személyek nevei is szerepeltetve vannak.

 

 

Mivel a film forgatása a Széll-éra ideje alatt történt, és amikor a polgármestert felelősségre vonták, hogy miként volt megengedhető, hogy a forgatás során gyakorlatilag használhatatlanná tették városunk műemléki jellegű központi terét (télen hatalmas égő máglyákkal gyakorlatilag szétrobbantották a fagyos bazaltkőburkolat jelentős hányadát), továbbá lánctalpas tankokkal szétverték egyes utcaszakaszait, azt válaszolta, hogy a film majdan, ha bejárja a világot, önmagában fogja hordozni Baja város hírét, ekként népszerűsítve azt.

Na ez meg is történ az alábbi módon. Kíváncsi lennék arra, hány elismerően csettintő email érkezett azóta a világ minden szegletéből.

(Gondolom Brazília, Japán, Norvégia, esetleg Görögország lakói sokat értenek belőle, jobbik eset, hanem a kaliforniai csodálatos Baja város jut eszükbe róla.)

 

 

Emlékezetem szerint a Város ímmel-ámmal benyújtotta kártérítési igényét Tarr felé, de ő az okozott kárhoz mérten aprópénzzel szúrta ki az önkormányzat szemét. Mint annyi mindent, ezt is a lakosság nyelte be.