Törölt nick Creative Commons License 2011.04.01 0 0 7974

Szia! Nos, nem könnyű a kérdés, amit feszegetsz. 

Remélem finnországi magyarul tudó finn is leírja majd a véleményét, mert akárhogy is lakunk mi, magyarok itt, mégiscsak ők látják belülről a helyzetet.

 

Finnországban ugye két hivatalos nyelv van, a finn és a svéd; főként délen és a nyugati partvidéken mintegy 6%-nyi kisebbség él. Ezért kötelező nyelv a svéd, és ezért nem szeretik a diákok tanulni. (A diákok ugyan mit szeretnek tanulni?)

 

Bár a helyzet más, emlékezzünk csak a kötelező oroszra otthon.

Tapasztalatom szerint a finnek összességében igen toleránsak, és sokszor valóban illik rájuk a sztereotípia, miszerint csak két szót szólnak, de belülről nagyon kedves emberek. Emberek.

A történelem miatt nem különösebben kedvelik sem a svédeket, sem az oroszokat; nagyjából úgy, mint ahogy tradícionálisan a magyarok sem szimpatizálnak a Magyarországgal határos népek többségével. Holott egymásra vagyunk utalva, de ennek a belátásához több száz év kell, véleményem szerint.

 

Egészen biztosan bármikor össze lehet szedni néhány tíz embert, akinek nem tetszik a kötelező svéd nyelv, azt hiszem ebben nincs semmi különleges. Elnyomottnak a finn nyelvet egyátalán nem érzem. Az biztos, hogy a kétnyelvűség fenntartása sok pénzbe kerül, kezdve az okatóktól a kétnyelvű feliratokon át minden beadandó hivatalos papírig. Gyakorlatilag minden űrlapot kétszer kinyomtatva helyeznek ki, s ez pénz.

 

Kíváncsi vagyok más véleményére is!

 

(Van egy olyan érzésem, miszerint pont a kötelező svéd nyelv miatt tanulnak meg a finnek igen jól angolul.)

Előzmény: Törölt nick (7973)