karoly.ignac Creative Commons License 2011.04.02 0 0 716

Híd, javíts ki, ha tévedek, így két sör után:

1, Itt szocializmus van, ha véletlenül rossz döntést hozol, akkor is kimentenek, ha ráadásul nem te vagy a hibás hanem csupán vétlen áldozat akkor meg pláne.

2, A magyar állam forintban mindig fizetőképes, a legrosszabb esetben fedezet nélkül nyomtatnak pénzt, ehhez persze csak végső megoldásként nyúl a nemzei bank (állam), hiszen ez inflációt generál, növeli a hozamokat, a befektetők bizonytalanságát etc etc etc ezt a nótát ismerjük

3, Itt most arról beszélünk, hogy egy olyan bank lessz fizetésképtelen, melynek akkora a  betétállománya, hogy az meghaladja az OBA méretét. Ez technikailag lehetséges, de csakis lakósági bankrohammal, mivel a magyar bankok (amennyire én tudom) nem befektetési (nem vállalnak kockázatot) hanem lakósági bankok (betétgyüjtéssel foglalkoznak).

4, Ha a bank egy roham miatt átmenetileg nem tudja kifizetni a betéteseit, és az OBA sem nyújt elégséges fedezetet akkor a kormány bármikor kibocsáttathat az MNB-n illetve az OBA-n keresztül elégséges pénzt, mely rövid távon biztosíthajtja a betétesek kifizetését, közép távon pedig egy kamatemeléssel kivonják a töblet pénzt, hogy az ne okozzon inflációt (vagy szarnak bele és lenyelik az inflációt, a devizában denominált adóság növekedését, a valószínűleg növekvő forinthozamokat)

5, A pénz higítása és így a nettó pénzbirtoklók megadóztatása bármikor jobb egy demokratikus kormánynak, mint nagy elégedetlenkedő tömegek. Egy fedezetlen KP kibocsátással tulajdonképpen a betétmentés költségeit szétteritenék a lakóságra ill. a gazdaságra...

 

Én ezt tartom a legvalószínűbb scenáriónak egy nagybank bedölése esetén. (és ha tényleg nagy a baj, remélhetőleg leválaszják a lakósági ágazatot a többitől)

 

KI

 

 

Előzmény: Híd (714)