ulrika Creative Commons License 2011.04.02 0 0 7975

Én a támogatók táborába tartozom. =) Nekem sosem volt különösebb bajom azzal, hogy svédül kellett tanulni, olyan értelemben, hogy miért kötelező. Az más kérdés, mennyire voltam tanulni úgy általában. =) Az angol 3. osztálytól kötelező, svéd pedig 7. osztálytól, tehát olyan értelemben talán nem segít az angol tanulásában. Azt hiszem heti 2-3 óra volt belőle annó, ami szerintem nem annyira sok. Én még ahhoz a korosztályhoz tartozom, hogy nekem kötelező volt leérettségiznem belőle, de most már az sem kötelező, viszont egyetemen le kell tenni egy "hivatalnoki" nyelvvizsgát, és az sok álláshoz (közszférában) feltétel.

Amúgy szerintem nem nyomja el a finn nyelvet a svéd. Finn mindig az első és svéd (gyakorlatilag) csak azokon a részeken érezhető, ahol lakik ez a 6%-os kisebbség, az utcanevekben stb. Én pont olyan városrészen lakom, ahol sok a svédnyelvű, és vicces, ahogy a boltban a pénztáros is tudja, hogy mikor kivel kell finnül és kivel svédül beszélnie. =)

Monjunk, én szeretem a nyelveket (amikor suliba jártam, akkor nem annyira, majdnem megbuktam belőlük és a rossz jegyek miatt nem vettek fel a főiskolára. Most meg a nyelvekből élek...) és támogatom minden nyelv tanulását, mert az sosem árt. Még akkor sem, ha egy olyan nem világnyelvet kell tanulni, mint svéd. =) Másrészt, mindenkinek van joga az anyanyelvéhez, Lappföldön egyes önkormányzatokban számi is hivatalos nyelv, nekiks is van joguk arra, hogy anyanyelven intézzenek az ügyeket. Nekem furcsa lenne, ha Finnországban, finn állampolgárnak angolul kellene kommunikálnia pl. hivatalokban. Az más kérdés, hogy svéd anyanyelvűek közül sokan miért nem tudnak jól finnül...

Szóval, én nem látok semmi rosszat a kötelező svéd tanulásában és a svéd nyelv nem veszélyezteti a finn nyelvet. De ez csak az én véleményem. =)

Előzmény: Törölt nick (7974)