Törölt nick Creative Commons License 2011.04.11 0 0 7985

Köszi a választ! Nos, én sem érzem, hogy itt Finnországban valaha is teljes ember leszek, de ezt inkább belülről érzem. Munkát, lakást találni külföldiként nem könnyű; de mivel mindenkinek más a helyzete, máshogy került ki, előfordulhat, hogy valakinek szögesen ellentétesek a gondolatai az enyémmel. Előfordulhat.

Lenézést, vagy pláne megalázást soha nem tapasztaltam, sem a bevándorlók, sem a bennszülöttek részéről. Náluk a takarító is ember, ha tudsz valamennyire finnül, a mindennapi small talkra bárki bármikor kapható, legalábbis Helsinki környékén.

(Északabbra már volt olyan tapasztalatom (hálokocsi-fülke), amikor este a kétmondatos párbeszéd mindkét mondatát én mondtam, aztán másnap reggel hangos-mosolygós finn jó reggeltet kaptam viszontzásként.)

A finnek belül kedves emberek és szerintem beszélgetni is szeretnek, viszont nem akarnak udvariatlaonk lenni, ezért nem nagyon kezdeményeznek beszélgetést. Náluk nem udvariatlanság pl. a vonaton órákat hallgatni egymás mellett a fülkében. Ellenben ha nincs mondanivalód, de beszélsz, az az.

Ja, és sosem tévesztik össze Budapestet Bukaresttel.

 

Bevándorlók: pár tíz éve alig volt itt külföldi. Nyugati országokhoz képest most sincs sok, de a nullához képest nyüzsögnek/nyüzsgünk. Tejesen megértem, ha egy finn honfinak nem tetszik ez a tendencia. A bevándorlók egy része (segélyért kiabálunk) nem kívánt elem, szemtel, stb-stb, ez érthetően unszimpatikus. Ez azt hiszem mindenütt így van.

 

A sok bevándorló van-e erősen szubjektív kérdés, ha megkérdezünk egy mo.-i magyart, hogy sok külföldi van-e Magyarországon, valószínűleg igen lesz a válasz. Pedig hány fekete, kínai, arab , .... buszsofőr, taxis, takarító van vajon otthon?

Egy nagyvároshoz képest (London, Párizs) alacsony a számuk Pesten, de még Helsinkiben is.

 

Nem mondható ki az sem, hogy a bűncselekményeket külföldiek követik el, de az igaz, hogy arányait tekintve nagyobb a bevándorló elkövetők száma, mint a finneké. Szerencsére a finn rendőrség jól dolgozik.

Elég sok biztonsági embert is alkalmaznak, különösen a metróban, elővárosi vonatokon, és főleg hétvégén. Nem is annyira a külföldiek, mint inkább a kontrollt vesztett alkoholos befolyásoltság alatt álló emberek miatt. Olykor előfordul rendbontás is, de az biztos, hogy a rendbontó csak a következő megállóig utazik, onnan a rendőrök/biztonságiak veszik gondjaikba az illetőt. Tapasztalatom szerint ezekből az emberekből gyakoribb a bennszülött, mint a külföldi.

Előzmény: Törölt nick (7983)