rokatargy Creative Commons License 2011.04.19 0 0 5968

Kedves fórumozók!

 

Amint látom, sikerült hozzászólnom, már elég rég regisztráltam ide, de nem nagyon írtam/olvastam hozzászólásokat.

Május 7-én fogok nyelvvizsgázni Miskolcon (írásbeli). Úgy érzem, hogy a szóbeli egyelőre esélytelen, de azért megpróbálom.

Szeretném a segítségeteket kérni, feltennék egy pár naiv kérdést.

A diplomámhoz kellene a nyelvvizsga, magyar szakos tanár vagyok. Több oka is van annak, hogy az eszperantót választottam (nem csak azért, mert "könnyű", hanem azért, mert semleges, globális nyelv, amit sokan alulértékelnek).

Az első kérdésem: tudtok arról valamit, hogy a jövőben esetleg nem fogadják el? Az nyelvi diszkrimináció lenne... A főiskola, ahová jártam, elfogadja, de ha módusulnak a törvények (alkotmány), akkor gond van.

A második kérdésem: Hozzávetőleg hány szó ismerete "szükséges" az írásbelin? Nyilván minél többet tud az ember, annál jobb. Kétnyelvű középfokú nyelvvizsgára jelentkeztem. Tudom, hogy a kever=miksas, csak azt nem, hogy ez "fontos" -e? Most célirányosan igéket tanulok. A Princz Oszkár féle tematikus szótárban szerepel a leggyakrabban használt 1000 szó, de elég fura... Úgy vélem: sok felesleges szót tartalmaz, de ami ennél fontosabb, nincs benne rengeteg gyakran előforduló szó.

Harmadik kérdés: Létezik olyan lista, ami csokorba foglalja a legfontosabb szavakat? El tudnátok küldeni? Vagy a célirányos szótanulás inkább a szóbelinél hasznos? (Na ez mindjárt 3 kérdés volt : )

Negyedik kérdés: Tudnátok nekem küldeni az írásbelihez gyakorlófeladatokat? Egy van, de még szükségem lenne többre... Nagyon jófej tanárom volt (bár nem nagyon tanultunk a tanfolyamon...), ő adott nekem egy ilyet: Eszperantó írásbeli nyelvvizsga (Akadémiai Kiadó). Ez 10 írásbeli feladatsort tartalmaz. Sajnos csak nyomtatva van meg, ezért ha valaki kérné, nem tudom ímélben elküldeni...

Ötödik kérdés: Jól tudom -e a dolgokat: a teszt 15 pontos, nem gond, ha nem érem el a 40%-ot, a levél 20 pontos, és kell minimum 40%, a fordítás oda-vissza 40 pontos, de külön-külön kell a 40%, illetve a szövegértés 40 pontos, és kell minimum 40%. Összesen meg 60% kell?

 

Elnézést, amiért ilyen alapvető dolgokat kérdezek, de még nem voltam nyelvvizsgázni.  Még gyakorlok jó sokat, csak sikerül...

Ja igen! Az írásbelin ugye nem "dobálóznak a pontokkal"? Ez a hatodik kérdés :)

Vagyis: ha tartalomban és terjedelemben megfelel a levelem, de van benne (sok) hiba, akkor elképzelhető, hogy csak 2-3 pontot kapok a 20-ból? Vagy a fordításnál, ha egyetlen egy mondatot sem tudok"tökéletesen" lefordítani, akkor az 0 pont? Csak azért, mert ha lehet szótárt használni, akkor azt nem díjazzák, hogy "ismered a szavakat".

 

Na még vagy 2 kérdés :)

Hetedik kérdés: KB. mennyi idő alatt lehet felkészülni a szóbelire, ha van az embernek anyaga, de mondjuk nem egész nap tanul? Átlagos nyelvérzékkel rendelkezem (szerintem).

Nyolcadik kérdés: Az írásbelin szólnak, hogy mennyi idő van még az egyes feladatokra? Sorban kell haladni?

 

Elnézést kérek a sok bugyuta kérdésért, de már kezdek izgulni... Azt hiszem, hogy a feladatmegoldással lehet a legjobban felkészülni.

Nagyon-nagyon megköszönném, ha valaki küldene nekem "mankókat", feladatokat az írásbelihez. Még van vagy 20 napom, egy pár szót azért már tudok, és a nyelvtan sem teljesen ismeretlen... 60 pont (60%) elég soknak tűnik, az a lényeg, hogy 1 pontot azért elérjek valahogy! :)

 

Köszönöm a türelmet és a segítséget!

 

U.i. : az ímél címem: modavulrich@freemail.hu

 

Mindenkinek jó felkészülést és sikeres vizsgát kívánok!