jamjam90 Creative Commons License 2011.04.19 0 0 5974

@rokatargy:

 

az első kérdésedre: én úgy tudom, hogy hamarosan a felsőoktatásban az iskolák maguk dönthetik el, hogy milyen nyelvből és milyen fokú vizsgát várnak el.
Így aztán lehet hogy lesznek változások mindenféle irányba...
DE:

úgy tudom - javítsatok ki ha tévedek -, hogy visszamenőleg nem lehet megváltoztatni a követelményeket, ahogyan a törvénymódosítások sem hatályosak visszamenőleg. Tehát akinél még a beiratkozásakor elfogadták az eszperantót, az verje az asztalt nyugodtan érte a TO-n, mert az ő esetében el kell fogadniuk most is.

 

Mindig voltak és lesznek iskolák, ahol elfogadják, vagy ahol nem mindenhez fogadják el, meg olyanok ahol egyáltalán nem fogadják el. Alaposan utána kell nézni! Én a tanulmányi és vizsgaszabályzatot kértem el és kerestem meg a rám vonatkozó részt, mert a TO-n először azt mondták, hogy az eszperantót nem fogadják el mert az holt nyelv :-)))

Mondam nekik hogy ez nem így van (...te jó ég honnan szedte ezt??), és kértem hogy mutassák meg azt a részt a szabályzatban, ami a kimeneti nyelvvizsgakövetelményekről szól, hogy pontosan mi is áll ott.

és:

Középfokú, C típusú, államilag elismert nyelvvizsga = eszperantó tökéletes a céljaimnak. :-)

 

A szómennyiséget/fontosságot illetően:

én az internetes tanfolyamot nyomom, és azt hallottam róla, hogy a leggyakrabban előforduló szavakkal és nyelvtanokkal kezd, és fokozatosan halad a nehézségben is meg úgy egyáltalán.

Ez mondjuk érződik is, mert nagyon könnyű már az elején is épkézláb mondatokat önállóan kigondolni, már a második leckénél kábé tud beszélni az ember alap dolgokról, és nem csak azt, hogy hogy hívják meg hány éves... :-)

 

A szavak gyakorisága vagy fontossága csak részben nehéz ügy szerintem...

Pl. hányszor mondod egy nap azt, hogy "kever"? Attól függ, de pl. nyelvvizsgán nagyon hasznos ha tudod pont ezt a szót, mert ha tévesztesz szóbelin, és más szó jut eszedbe egy mondanban mint amit mondani akartál, akkor rögtön bedobhatod hogy "pardonu, mi miksis la vortojn" és mondod helyette a jót, ha tudod :-)

Szóval nyelvvizsgán biztos hogy fontos szó lesz. :-)

Egy nap hányszor mondjuk azt hogy törülköző? Hát elég kevésszer. Ez kevésbé fontos szó az életben, de a vizsgára az "otthon, család" témában nem árt tudni, vagy ha képleírásnál pont olyan képet kapsz ami mondjuk strandot mutat :-)

Nem lehet szerintem értelmes módon megállapítani hogy hány szó kell egy középfokra, de az biztos hogy nem kevesebb mint bármilyen más nyelvvizsgára, mert a követelmények egyformák kell legyenek... Az más kérdés hogy eszperantóból megtanulunk egy szót

 

Nyelvvizsga, százalékok

én szimplán úgy tudom hogy minden részfeladat el kell érjen 40%-os eredményt.

A labor, a vizsgabizottság előtti, meg az írásbeli is. ezeken belül már nincs kisebb kör, szerintem. És az EGÉSZ kell hogy legyen 60%-nál magasabb.

Amúgy vizsgafeladatokat találsz itt: http://www.eszperanto.hu/vizsga.htm

Előzmény: rokatargy (5968)