rokatargy Creative Commons License 2011.04.29 0 0 6102

Kedves eszperantisták!

 

Remélem (mi esperas :) nem köveztek meg érte, de egyelőre nem tudom megvenni a vizsgához szükséges szótárakat. Ennek csak anyagi vonzata van (semmi nem olcsó kis hazánkban). Könyvtárból szerencsére sikerült megszereznem a szótárakat, de egy nem túl bölcs kölcsönző tollal (!) írt bele 1-2 szót (amelyek egyébként benne vannak...).

 

A kérdésem az lenne, hogy ebbe beleköthetnek -e a vizsgán, átvizsgálják -e tüzetesen a szótárakat? Viszonylag sok van beleírva, 1-1 szó az oldalak felső részén. Kérdésem őszinte, nem szándékozom "puskázni" - nem is igazán lehet :) Ezen kívül: használható a tematikus szótár? A levélíráshoz jól jönne, mert témák szerint szerepelnek benne a szavak.

 

Az írásbeli vizsgán mennyire szigorúak a szórendet illetően?

Én már nem fogok soha moziba menni: 1. Jam mi iros neniam en kinejon. 2. Mi iros jam neniam en kinejon. 3. Jam mi iros en kinejon neniam. stb... Apróság, de roppant kellemetlen lenne, ha elkezdenék levonni a pontokat a "semmiért".

 

Ha a fordításnál egy viszonylag hosszú magyar mondatot 2 mondattal fordítok eszperantóra (határozószókkal, egyszerű szavak segítségével), azért jár pontlevonás (ha amúgy helyesek a mondatok)?

 

Jó éjszakát mindenkinek, én még tanulok, mert holnaphoz egy hétre vizsga, és még csak ma tanultam meg, hogy az olló eszperantóul: tondilo :)