rokatargy Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6201

A levél roppant érdekes dolog! :) Kb. 1 hete írtam először (!), és sajnos a kevés szabadidőm miatt nincs lehetőségem gyártani őket. Van egy nagyszerű "mentorom" Kszanadu (a fórumon ismertem meg) személyében, ő segített/segít...

A fogalmazás nehézsége, hogy olyan mondatokat kell írni, amelyek a témához kapcsolódnak, ugyanakkor a szókincsedből, tudásodból érdemes táplálkozni. Fontos a levélforma! A bevezető és a befejező mondatokat célszerű megtanulni (telnek vele a sorok :) Szerintem 10-12 viszonylag egyszerű mondat többet érhet, mint 4-5 hosszú körmondat, sok-sok súlyos hibával.

Amit még tanácsoltak: nem érdemes hosszú levelet írni, mert abban több hiba lehet és minden vázlatpontról 2-3 mondatot minimum kell írni. Én azért félek ettől, mert nem gyakoroltam eleget, egyébként nem lenne nehéz feladattípus.

 

Még a szövegértésről megosztom Veled a tapasztalataimat: van ugye 6 kérdés. Tételezzük fel, hogy az első és a második kérdés egyaránt 5 pontos. Ha ezeket megválaszolod, az már 10 pont! Nem vészes, mert a "helyes válaszok" szinte biztos, hogy ugyanabban a szövegkörnyezetben vannak, és a kérdések sorrendje is általában a szövegben leírtakhoz igazodik. Keresd meg a kulcsszavakat, és ne nyugodj meg addig, amíg minimum 10 pontot össze nem gyűjtesz... Hidd el, ha nem bambulsz el, tudni fogsz tájékozódni a szövegben. Mint minden feladat, ez is szövegfüggő.

 

Jó felkészülést és sok sikert kívánok!

 

 

Előzmény: hofizoli (6198)