ostyascukor Creative Commons License 2011.05.07 0 0 445

sziasztok

 

szituacio:

2 darab ingatlanossal valo szerzodes kotes lakas eladasara

 

a szerzodesben a kovetkezo tetelek allnak:

 

-a szoban forgo ingatlanra a vevőt nem a Megbizott kozvetítette, akkor a közvetítési díjat a Megbizo nem fizet

 

-A szerodo felek megallapodnak abban, hogy ha a szerzodest nem a Megbizott tudomasaval kotik meg /tehat az ingatlaniroda kikerulesevel/ de a Megbizo az ingatlant a Megbizott altal kozvetitett es nyilvantartott személynek  adja el, az ingatlan akkor is a Megbizott altal kozvetitettnek minosul, es a Megbizottat megilleti a bla. bla osszeg.

ez az osszeg akkor is megilleti a Megbizottat, ha a Megbizo a a megbizast visszavonja, meg mielott a Megbizott altal nyilvantartott es kozvetitett vevovel megkotne a szerzodest a Megbizo.

 

a kerdesem annyibol allna:

mi van akkor ha en kotok ket kulon ingaltan irodaval szerzodest, es mindketto ingatlanos felhozza ugyanazt a szemelyt (mondjuk mert a masodik rabeszeli hogy lehet nagyot alkudni stb)

ez esetben ha en mondjuk az elso ingatlanoson keresztul viszem a dolgot, akkor a masodiknak is fizetek mert o is felhozta a szemelyt?

vagy valamifele "iktatasnak" teljesulnie kell hogy a masodik ingatlanos altal a leeendo vevo az kozvetitett es nyilvantartott szemely legyen

 

tehat ha meglatom hogy masodik ingatlanos felhozza ugyanazt az embert, akkor nem engedem hogy a kozvetites tenye megtortenjen? igy elkerulendo hogy ugyanazon vevo utan tobb ingatlanirodaban is fizetnem kelljen a kozvetito dijat (vagy akarhogy is hivjak)

 

nagyon zavaros ez igy? :)

 

valaszotokat elore is koszonom