Lilaketo Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6232

Kara "jd47" és mások akik ma irásbeliztek. Utána néztem a neten ennek a macskás szövegnek - és lám mire jó az internet, ezt is megtaláltam.

No nézzük, nem volt nehéz ez a szöveg, de egy-két kérdésnél mellé lehetett nyúlni:

 

1)      Hogyan kerültek kapcsolatba emberek és macskák? 4p.

Itt –én nem láttam a vizsgaszöveget-, de talán az a megoldás, hogy az emberek étkezési szokása vonzotta az egereket, patkányokat, amiket a macskák megfogtak igy kerülve az ember közelébe. (A netes szöveg kicsit más, bővebb, mint az, ami a vizsgán a vizsgázók elé kerül, hiszen pl. egy kétoldalas cikket nem tehetnének be egy középfokos vizsgára, nem igaz?)

 

2)      Milyen tárgyi bizonyítékai vannak az Egyiptomiak macskaimádatának? 4p.

Erre sem látom a választ tisztán a netes szövegben, mert sok az infó, aki előtt ott volt a szöveg, az segítsen: de talán az lehetett a válasz, hogy a fáraók istenként tisztelték a macskákat, erről a macskamúmiák és amulettek tanuskodnak. De ide 4 pontért más is lehet a válasz.

 

3)      Hogyan kerültek a macskák Angliába? 6p.

Tilos volt kihozni Egyiptomból a macskákat, de a főniciai tengerészek kicsempészték őket Olaszo-ba, Galliába és Angliába. Később a Római Birodalom idején sziriai szerzetesek hoztak néhány macskát és a rómaiak rájöttek, hogy egerészésre tudják őket használni, igy a római katonákkal, légiósokkal együtt a macskák is meghóditották Angliát.

 

4)      Milyen hiedelmek terjedtek el a macskákról és a boszorkányokról? (3p.?)

Talán: A középkorban üldözte az inkvizició a macskákat is és a boszorkányokat is, mert azt gondolták hogy rossz szellemek laknak bennük. Azt gondolták, hogy közük van a fekete mágiához, a boszik a net szerint is a fekete mágiához is használták a macskákat. A boszikkal együtt a máglyán macskákat is égettek. Illetve talán az is ide kell, hogy a macskákban a hiedelem szerint ujraélhettek a boszik.

 

5)      Többen azt mondtátok a vizsga után, hogy itt az volt a kérdés: HOGYAN KERÜLTEK FEL A MACSKÁK KOLOMBUSZ HAJÓJÁRA? De páran másképp emlékeztek erre a kérdésre…4p?

Az üldöztetés ellenére a tengerészek használták a macskákat a hajókon egerészés miatt, Kolombusz is emiatt vitte fel a hajóira.

        Kolombusszal kapcsolatban még: általa került a macska Amerikába.

 

6)      Itt a Kinaiakról volt szó, többen ezt mondtátok kérdésnek : MIT GONDOLTAK A KINAIAK A MACSKÁKRÓL?

Erre az lehet a válasz a net szerint:

A kinaiak azt hitték, hogy CSAK a macskáknak és embereknek van lelkük. Fontos szerepük volt a macskáknak a vallási összejöveteleken, ceremóniákon, őrizték a fontos dokumentumokat, értékeket a patkányok és egerek ellen. A macska hoz a kinaiaknak hosszú életet és boldogságot, a macska volt a boldogság és a gazdag emberek szimbóluma. Ez talán sok a 4 pontért, de ebben vannak a kulcsszavak.

 

Ki mit tippel önmagának?

Julika

 

Előzmény: jd47 (6227)