Lilaketo Creative Commons License 2011.05.10 0 0 6249

 Szia!

 

Volt nekem is ismerősöm, aki ezt a magnószöveget hallgatta, s mivel lassan egy éve komolyan foglalkozik az eszperantóval (tanítani szeretné), ezért "természetes", hogy ő napi rendszerességgel hallgat valamilyen eszperantó csatornát itt a neten. Főiskolai vizsgái, családi gondjai miatt csak most ment el vizsgázni, s biztattam, hogy felsőfokra menjen, de ő szerette volna biztosan venni az akadályokat, igy előbb a középfokra jelentkezett.

A vártnak megfelelően, mikor kijött a vizsgáról elég részletes beszámolót adott a cikkről, ami a Sonda ipsos egyik felmérésére alapszik. Pontosan azt a felmérést nem találtam meg, de a Sulinet.hu - n a következőt találtam:

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ZlKzoYSDwPwJ:www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kfeb/0/21087/1+fiatalok+olvas%C3%A1si+szok%C3%A1sai&cd=2&hl=hu&ct=clnk&source=www.google.com A fenti oldalon találtam meg a szöveg MAGYAR VÁLTOZATÁT! Ugy gondolom, hogy az elmondottak alapján ez a szöveg lehetett a szöveg eredetije, kiemelem aláhúzással azokat a szövegrészeket, melyeket eszperantóul hallhattatok a vizsgán:

Optimisták, de műveletlenek a 14-18 éves fiatalok

Az uniós csatlakozással kapcsolatos várakozásaikról, olvasási szokásaikról és médiahasználatukról vallottak budapesti tinédzserek és szüleik egy nemrég közétett felmérésben. Az Új Ifjúsági Szemlében ismertetett vizsgálat szerint a fiatalok általában véve optimistán tekintenek a jövőbe, tizedük ugyanakkor egyetlen könyvet sem olvasott el az elmúlt év során, viszont napi 2,5 órát tölt a tévé előtt.


Az olvasási szokásokat és médiahasználatot is vizsgáló felmérés szomorú tanulsága, hogy a megkérdezett fiatalok több mint tizede - tankönyvein kívül - egyetlen könyvet sem olvasott el az elmúlt év során, míg a válaszadók harmada pedig kevesebb, mint öt olvasmányt vett kézbe 12 hónap alatt. A nem olvasók között főként alacsonyabban rangsorolt iskolatípusba járók, azon belül is inkább az erősebbik nem képviselői voltak többségben, az olvasmánytípusok közül legnépszerűbbnek viszont - meglepetésre - a szépirodalom bizonyult a vicces regények, a kalandregények és a krimik előtt.

 

Az olvasás helyett a fiatalok inkább a televízióból szerzik ismereteiket: a 14-18 éves korosztály hétköznap átlagosan 2-2,5 órát, hétvégén 3,5-4,5 órát tölt a készülék előtt. A tévénézés időtartama a feldolgozott adatok alapján összefüggést mutatott fiatalok által látogatott oktatási intézmény típusával: a színvonalasabb iskolába járók kevesebbet néznek tévét a kevésbé elismert és alacsonyabban kvalifikált intézmények padjait koptatóknál....

A megkérdezettek fele egyáltalán nem olvas napilapot, a mindennapi hírlapolvasók aránya mindössze 15 százalék, ők is inkább bulvárlapokat választanak: a megkérdezettek harmada rendszerint a Blikket lapozza át, a többiek a Metrót, a Színes Mai Lapot és a Nemzeti Sportot preferálják. Hetilapot, magazint a 14-18 évesek háromötöde vesz kézbe, a legtöbbet járatott újságok között azonban zömmel műsorújságok (Pesti Est, Pesti Műsor), bulvármagazinok (Story), tévéműsorok (Színes RTV, TVR Hét), ifjúsági (Bravo, Popcorn) és női lapok (Joy, Nők Lapja, Kiskegyed találhatók.

Lesújtó képet fest a kutatás a családok a kulturális aktivitásról is: a megkérdezett szülők mindössze ötöde volt gyermekével az elmúlt egy hónapban moziban, vagy valamilyen más kulturális programon. stb....

 

Leírom, hogy ő milyen válaszokat adott a vizsgakérdésekre:

  1. A fiatalság mekkora hányada mennyi időt tölt internetezéssel?                                      2 pont

Elmondható, hogy a fiatalok legalább a fele napi 2 órát internetezik.

 

2. Milyen megállapításokat hallottunk az olvasási szokásokról és a színházlátogatásról? 3 pont

A fiatalok harmada nem olvas könyvet, harmada pedig soha sem megy színházba.

 

3. A média és a kultúra fogyasztásáról mit hallottunk?                                                        2 pont

A fiataloknál csak az inernet után következik a kultúra, vagy az interneten keresztül valósul meg.

 

4. Mi a legszomorúbb tény?                                                                                                 4 pont

  A fiatalok több időt töltenek az internet előtt, mint barátaikkal.

 

5. Mivel töltik a fiatalok legszívesebben az idejüket?                                                        5 pont

- mozizással,

- könnyűzenével,

- modern táncokkal

- utcai művészettel/utcazenével,

- fotózással.

 

6. Az újságolvasásra mi a jellemző, milyen lapokat olvasnak?                  4p.

Nem nagyon olvasnak a fiatalok, de ha már olvasnak, akkor inkább:

- ingyenes lapokat (pl. Metropol)

- megyei lapokat

- a bulvársajtót. 

 LIL.

Előzmény: éjnn (6248)