_medvegyev Creative Commons License 2011.05.25 0 0 1135

Én úgy tudtam, hogy van egy netto vételi, egy netto eladási árfolyam az állam szempontjából plusz egy "felhalmozott kamat" vagy mi. A brutto eladásit és vételit úgy számolod ki, hogy a nettokhoz hozzáadod a felhalmozott kamatot. Ennyiért adja az állam, illetve veszi a kötvényeket. A felhalmozott kamat időarányosan, vagy nagyjából időarányosan növekszik. A teljes meghirdetett kamatot mindig csak az évas fordulónapon fizetik ki, akár mikor is vette az ember. Persze amikor vásárlod, akkor megfizeted mindig az aktuálisan felhalmozott kamatot így nincs extra haszon :(.

Amit nem tudok elképzelni, de neked legyen igazad, hogy a netto vételi felmegy 100%-ra az éves fordulónapokon és nem csak 2013-15-ben amikor lejárnak a kötvények.

Sajnos kamatadót kell fizetni itt is mint az Axa-s betétnél, kivévve, ha tbszre veszed és sokáig nem piszkálod. A számításnál van egy kis trükközés, mert a meghirdetett kamatból levonják a vásárláskori felhalmozott kamatot és csak arra kell fizetni kamatadót.

 

Lehet ma felhívom őket, hogy leteszteljem igazad van-e a fordulónappal kapcsolatban. Azt tudom hogy a következő évi kamatot két napplal az éves fordulónap előtt mondják meg.

Nincs esetleg valami historikus árfolyam és kamattábla?