Törölt nick Creative Commons License 2011.06.29 0 0 277

Pár gondolat, ami talán kicsit átláthatóbbá teszi a dolgot.

 

A villanyóra nem pörög visszafelé, akkor sem, ha te vissza akarsz táplálni a hálózatra. Ez mechanikailag benne meg van oldva, max egy fordulatig lehetséges.

 

Ha te hálózatban visszatápláló rendszerben gondolkodsz, akkor az elektromos szolgáltatót kell felkeresned és alaposan kikérdezned. Ugyanis ilyen esetekben egy oda vissza mérő villanyórát tesznek fel, lecserélik a korábbit.

 

Az inverterre utalással kapcsolatban.


Sokféle hálózatra tápláló inverter létezik, csak a fő kérdés, hogy mit is fogad el a szolgáltató? Mert ha veszel valamilyet, és nincs megfelelő minősítése, vagy a szolgáltató valamiért nem fogadja el, akkor hiába vetted. Akkor nem fogsz tudni velük szerződést kötni, nem fogják lecserélni az órádat, stb.


Sajnos a Sunnyboy termékcsalád csak elfogadott szinte kis hazánkban midnenhol. Holott pl van magyar gyártmányú hálózatra visszatápláló inverter is, meg még 100 féle. Hogy mi miért van elfogadva a sok közül, annak nyílván több oka van, viszont ami meg el van fogadva nagyon drága a többihez képest.

 

Nem fizeti ki ha többlet van, legalábbis ritka, hogy egy ember ennyi napelemet fel tudjon rakni a tetőre, hogy ilyen szerződést kössön - több kW-os rendszer kell ehhez. Legalábbis a statisztikailag átlagfogyasztó polgár esetében. Az alapszerződés legalábbis ilyen. Ha neked elképesztően sok pénzed van, és annyi napelemet fel tudsz pakolni, hogy többet termelj, mint amennyit fogyasztasz, akkor is kérdésessé válik, megéri-e. Ennek komoly bürokratikus útja van. Eleve csökkent áron veszik át, te kiserőműnek fogsz minősülni, Áfa fizetés, adó, stb. Szóval nem egyszerű.

 

Különböző feszültségű típusok: ennek oka elsősorban abban keresendő, hogy mekkora teljesítményű rendszert szeretne valaki telepíteni. Erre vannak mindig optimális megoldások. Tegyük fel 1000W-ot fel akarsz tennia  tetőre. Ha 12V-os rendszered van, akkor durván neked 85A fog folyni csócsban. na ezt azért lekezelni nem feltétlenül olyan triviális dolog, napi x órában. Vastag vezetékek, elég komoly kötések, drágítja nagyon az egészet, ráadásul a feszültségesés arányaiban sok veszteséget fog okozni.

Ha ugyanezt a rendszert 48V-os rendszerként telepíted, akkor az áramerősség már csak a negyede lesz, azaz 20-22A nagyságrend. Ez már kezelhetőbb, nem kell midnenféle drága szerelvény, kisebb veszteségekkel is jár, stb.

 

Elsősorban ezért vannak a különféle feszültségszintú rendszerek, de még bőven ki lehetne ezt egészíteni.


A hatásfoka az inverternek nem feltétlenül a bemenő fesztől fog függni, de valamilyen mértékben az is befolyásolja. Eme mérték nagyon kicsi, igazából nem érdemes vele foglalkozni (mármint az inverter bemenő fesz változásából adódó hatásfok változással).


A rendszerfesz már erősebb befolyásoló tényező sok szempontból is.

 

Mindenesetre ajánlom figyelmedbe a napenergiás topicot:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9055259

Előzmény: k9duli (274)