najahuha Creative Commons License 2011.07.03 0 0 664

Kedves   "Athila Secundus"  !

 

valami ilyesmiről már volt szó itt-ott,

a lényeg, hogy

ha a magyarok a hunok,

és ha a magyarok finnugor rokonságúak,

akkor ergo a hunok is,

 

ha viszont a hunok törökök, akkor a fenti nem áll fenn.

 

szóval a kérdés hogy a hunok melyikbe tartoztak: ugor vagy török.

 

 

Elsőként le kell szögezni, ki mit ért a dolgok alatt. Tudniillik elég kavarodás van itten a FINNUGOR / UGOR / HUN / TÖRÖK értelmezésekben.

 

Mert lássuk csak :

 

A  HUN és a TÖRÖK    ETNIKAI  FOGALMAK !!!!!!!

 

A  FINNUGOR és UGOR  KIZÁRÓLAG NYELVÉSZETI FOGALMAK !!!!!!!!!

 

A  KETTŐT   TILOS egybemosni, mint ahogy sajnos az akadémiai nyelvészeink rendre meg is teszik, hiszen a nyelvészeti darwinizmusra építenek, ami merő abszurditás, mert mindent számba vesz, csak a valóságot nem.

 

Továbbá azt is nagyon jó volna leszögezni, hogy amikor a HUNokat mint TÖRÖKöket jellemzik, akkor egyáltalán nem a mai törökségre kell gondolni , se nem a kök-türkökre, akik majd a hunok után pár évszázaddal fognak elindulni az ALTAJ vidékéről.

 

Szó se róla,   ÁTFEDÉSEK vannak, amiknek a megkutatása mindeddig elég nehézkesen halad, mert nagyon nehéz megállapítani mely ismérvek tartoznak az egyik, és melyek a másik etnikumhoz.

 

Már a kínai krónikások is megírták: az  ÍJFESZÍTŐ NÉPEK "HUN"  (HSZIUNG-NU)  név alatt  EGYESÜLTEK !

 

 Dél felől jelentek meg Mongólia területén a Kr. e. 3. században, s eredetileg illetve a vezetőréteget tekintve valószí­nűleg iráni-szkíta jellegű europidok voltak, majd keveredtek az őslakos mongoloid népes­séggel. Maodun vagy Mode shanyu (vagy tanhu, főfejedelem, v.ö. japán 'tenno' = az ég fia) Kr.e. 209-174 között egyesítette a különféle törzseket a kínaiak, a jüe-csik (későbbi kusánok, szőke, magas termetű szkíta nép) és wu-szunok ellen, akik Kínától északnyugatra, Gansu tartomány szomszédságában éltek.

 

Az iráni-szkíta itt nem a mai irániak őseit jelenti, mert a maiak későbbi bevándorlók ! Ezek a szkíták még az indoeurópaiak előtti , tehát NEM-IE etnikum !!! ( A Gimbutas féle  indoeurópai alapú szkítaság  nonszensz, sima KISAJÁTÍTÁS ! Egyébiránt a szkíták is már egy vegyes etnikum, legalább 3 jól elkülöníthető FOGLALKOZÁSI ( földművelő, pásztor és lovas- ez utóbbi az uralkodói,  "királyi" vonal ) réteggel,  miáltal az etnikai  is beazonosítható.)

 

 

.


Előzmény: Athila Secundus (663)