najahuha Creative Commons License 2011.07.03 0 0 669

Kedves Athila Secundus !

 

amúgy a török is lehet nyelvészeti fogalom is.

 

 

Valóban. DE ez a nyelvészeti fogalom már az etnikaiból jön.  Szemben a finnugorral. ( És például szemben az INDOEURÓPAIVAL. Mert hogy indoeurópai nép NINCS ! Ez egy mesterséges és nagyon elhibázott ÉLES NYELVÉSZETI elkülönítő /Übermensch/ a  "MI" (indogermánok)  és a rajtunk kívülállók szembeállításához.

 


 

de akkor másképp megfogalmazva a kérdést:

 

a hunok az ősmagyarok voltak-e, nyelvileg (finn)ugorok,

vagy pedig őstörökök, nyelvileg törökök.

 

így értettem.

 

Tekintettel arra, hogy az ŐSMAGYAROK és a HUNok sem álltak ETNIKAI leszármazásban a nyelvészeti besorolásban MA  finnugoroknak és uraliaknak vallott etnikumokkal, azt kell mondani, a HUNok és az ősmagyarok nyelvileg NEM finnugorok. NYelvileg egész egyszerűen ŐS-európaiak. Vagy ha úgy tetszik: ŐSsztyeppeiek.

 

Merthogy:  ...A finnugor eredetű magyar nyelv folyamatos megőrződését két és fél ezer éven át az tette lehetővé, hogy az eredeti magyar etnikum mindig alapvetően töretlen  folytonosságban  élt, és ezt a nyelvet mindig számottevő mennyiségű, alapjaiban önálló  történeti:  gazdasági,  kulturális,  társadalmi létű népi tömegek
vitték tovább....” (Benkő 1997: 167,  Nethem/Keresztes-X70.)

 

Ezt az álláspontot,  bár egy keménymagos finnugrista akadémikus mondta ki, nagyon is racionálisnak és alapvető elvárásnak gondolom egy ÖNÁLLÓ !!!!!  nyelv több mint 3000 éven át való fönnmaradásának, mert bizony a MAGYARt önállóan ennyi idősnek tartja a finnugrizmus - magam még öregebb önállónak --.

Márpedig ha ebből indulunk ki, és tisztában vagyunk a GENETIKAI kutatások eredményeivel, akkor bizony csak azt mondhatjuk:  a nyelvészet feladata MÁS elméletet kidolgoznia a finnugrizmusban jelen lévő azonosságokra/hasonlóságokra, mert ahogy eddig magyarázták, az nem állja meg a helyét. Ugyanis az általuk fölállított hipotézisből HIÁNYZIK éppen maga az ETNIKUM, ami a nyelvet hordozza......

 

A HUN birodalom sem volt egynyelvű, ugyanakkor kellett egy közvetítő nyelv, amin a különféle etnikumok és az uralkodói réteg érintkezett. Ez lehetett a magyar nyelv őse, mint az őseurópai nyelv, ami jóval megelőzte az indoeurópai nyelv szétáramlását.

Ilyetén az ŐSTÖRÖK/TÖRÖK , mint jeleztem, ALTAJi eredetű, és szétterjedése a HUN birodalom meggyengülésével veszi kezdetét. 6-11. század között. Mivel ez is törzsi alapon szerveződő LOVAS társadalom, a terjedés EXponenciális és gyors. Az "államba" ( régies, jóval képszerűbb magyarral mondva: ÁLLADALOM !!!!) szerveződés egy fix vallás révén tartós fönnmaradást biztosított, ami még akár egy fönnhatósági-bekebelező birodalomépítéshez is hozzájárulhatott....( 150 évnyi török megszállás...)

 

A  nyelvek között RÉTEGZŐDÉSEK/ÁTFEDÉSEK (LAYER-effektus) vannak , főleg az ETNIKAI érintkezési területeken.

 

A HUN uralkodói rétegbe bekerülhettek a csatlósok törzseinek vezetői, így kellően vegyes etnikumú uralkodói kör alakult ki. (Ahogy be lehetett kerülni, még ha ritkább esetben , de ki is: száműzött vagy önmaguktól levált törzsek...) / Lásd akár az  ETRUSZKOK és a LATINOK története, a Római Birodalom kialakulása../



 

 

Előzmény: Athila Secundus (665)