Athila Secundus Creative Commons License 2011.07.03 0 0 673

nade etnikai kapcsolat nélkül hogyan van nyelvcsaládi?

tehát akkor pl. a finnugorok közül valamelyik csoport nyelvet cserélt volna, vagy hogyan?

vagy ha nincs ilyesmi uráli ősnépi kapcsolat egyáltalán, akkor miért vannak a magyar és a többi finnugor nyelvek között a jelentős azonosságok?

 

 

egyébként nálam, a nézetemben nincs ilyen éles szétválasztás,

 

hanem az uráli ősnép és nyelv illetve leszármazói az, egyszerűen megfogalmazva, majdnem az egész Észak-Eurázsia, Közép-Európától Közép-Szibériáig, illetve a Kárpát-medencétől Mongóliáig, alapnépességét/alapnyelvét jelölik, amely fokozatosan szétterjeszkedett. az őskortól, tehát a sokezer évvel ezelőtti időben. amely állapot csak, az általad is említett, altáji: török, mongol, Kelet-Ázsia felől, ill. a szláv: orosz, Kelet-Európa felől, terjeszkedéstől kezd megváltozni, a i.sz.-i 6-dik századtól. amely változásokra a hun birodalmak: az ázsiai hsziungnu ill. az európai, meggyengülése nyitott teret.

 

tehát ebben az értelemben lehet az uráli/finnugor is etnikai kategória is, a nyelvészetin kívül, amibe a hun-magyarok is simán beletartozhatnak.

 

és a török téma kapcsán, meg pont fordítva van, mert azt is lehet nyelvészeti kategóriaként felfogni, sőt a legújabb kutatások alapján inkább csak nyelvi,

ugyanis olyan eredmények jöttek ki, hogy az említett török terjeszkedés jelentős, eredetileg nem török népesség asszimilációjával, eltörökösödésével is együtt járt.

Előzmény: najahuha (669)