martinshort Creative Commons License 2011.07.17 0 0 1245

Nagyon köszönöm a választ. Az állam nem végrendeleti örökös: egy elég bonyolult és hosszadalmas per eredménye, hogy egy ingatlan és egy bankbetét egy részét én egy másik részt az állam örökli. Tovább pontosítva a kérdéseimet:

 

1. Kell előzetesen jegyeznem a közjegyző felé, hogy én csak az örökség rám eső része után fizetek közjegyzői díjat? Nem tudom a bírósági ítélet alapján ő elvégzi az elég összetett számításokat, vagy jobb ha én ezt elküldöm neki? A közjegyző utána be tudja hajtani az államon a díj másik részét?

 

2. Az öröklési illeték kiszámolásában sem vagyok biztos. Én apám révén örököltem, ő pedig a még korábban elhunyt élettársa után. Csakhogy az öröklés mértékét tisztázó per során apám elhunyt (ő volt a felperes, az állam az alperes), én lettem a anyagi és eljárásjogi jogutód a perben. Vagyis apám révén örököltem meg az ő élettársa örökségének egy részét. Ezután én egyenesági örökös vagyok, vagy apám jogutódaként ő helyette fizetem ki az öröklési illetéket?

 

3. Az öröklési illetékből levonhatóak hagyatéki teher részeként az öröklési per költségei? Az ügyvédi költségről van számlám, illetve az ítélet jogerőre emelkedése után befizetett kereseti illetékről is.

 

Nagyon köszönöm az eligazítást ebben a meglehetősen bonyolult szituációban.