Törölt nick Creative Commons License 2011.09.15 0 0 1591

Sok laikus hajlamos képzelődni, összekeverni okot és okozatot. Miről is van itt szó? Kezdjük talán időrendben.

Bekövetkezik az ember életében egy akármilyen gyógyszeres kezelés, ami kiöli a természetes baktériumflórát a bélrendszerből. Ezután az ember fosni fog. Később ez ugyan csökkenhet, de a bélmozgás még mindig gyorsabb lehet a kelleténél, ami esetleg fel sem tűnik, hogy kicsit gyorsabban halad át rajta a táplálék, mint korábban, és széklet is valamivel lágyabb a szokottnál.

Ennek következtében azonban tápanyaghiányok alakulhatnak ki. Itt most külön kiemelnék egy fontos elemet, a magnéziumot, amiből krónikus hasmenésnél sok vész, és hiánya közvetve más anyagok hiányát is okozhatja, plusz egyéb bajokat. Például a kalcium hasznosulásához is szükséges a magnézium. Vérnyomás emelkedését is okozhatja a magnéziumhiány, szívpanaszokat, sőt édességkívánást (energiaszomj?) válthat ki. Az immunrendszer gyengülése pedig szinte automatikusan együtt jár a gombásodás térnyerésével.

Ha az okot szeretnénk megszüntetni, nyilván az immunrendszert kell erősíteni, amitől a gombásodás önmagában is meghátrálhat.

Lehet olvasni olyan állításokat is, miszerint: a Candida-gombásodás magnéziumhiányt okoz, mert a gomba "felfalja" a magnéziumot. Baromság. Szerintem inkább az immungyengülés okozhat gombásodást. A hasmenés pedig magnéziumhiányt. A hasmenést pedig a bélflóra sérülése okozza.

Tehát itt eljutottunk egy lényeges ponthoz, amikor valaki összekeverte az okot és okozatot. Terjeszti az Interneten a hülyeséget, és már nem is lehet tudni, hogy ezt ki és hol találta ki, mert a természetgyógyászok is egymástól lopnak, másolnak szövegeket.

Nem kell felülni a baromságnak. Bélmozgást le kell lassítani (akár hasfogó gyógyszerekkel is, mint lentebb írták), hogy javuljon a felszívódás, megálljanak a baktériumok, nekik is legyen idejük szaporodni, megtelepedni a bélfalon. Ezután automatikusan javulhat az ember közérzete, lúgosító csodák nélkül.

Magnéziumot pedig pótolni kell, bár az ember nem is hinné, hogy ez nem mindig olyan egyszerű. Akinek például már érzékeny a bele, magnéziumkiegészítőktől hasmenést kaphat, ami magnéziumhiányt okoz, vagyis nem mentünk semmire. Ami nem tud beépülni, attól a szervezet vizelet útján is gyorsan megszabadul, a hiány fokozódik. Aki hasmenést kap a magnéziumtól, csokoládétól, utána kerülni fogja, ez sem vezet jóra.

Magnézium természetes forrása például a zöld növények, brokkoli, káposztafélék (főleg a kelkáposzta, melynek színe is zöldebb), zöldbab stb. Nyári időszakban a tehenek is sok zöldet legelnek, ezért ilyenkor a tej egészségesebb, több magnéziumot tartalmaz, mint télen. A fő probléma azonban, hogy manapság már a talaj is lehet magnéziumhiányos, ami tovább gyűrűzik mindenbe.

Nehogy azt higgyük, hogy aki nem görcsöl annak nincs Mg-hiánya, ugyanis a Mg-hiány nem mindig és nem mindenkinél jár görcsökkel.

Legkevésbé sem reklámoznék multicégeket, de ami jó, arról talán érdemes külön megemlékezni: Activia Natúr joghurt. Nem krémes, nem édes, hanem a natúr, savanyú változatról van szó. De azért nem olyan savanyú, mint más joghurtok, így nem is savasít annyira.

Bélmozgást lassítja, emésztést javítja, fontos tápanyagokat tartalmaz, élni kell vele. Magnéziumkiegészítővel is jól kombinálható. Az enyhén savas hatás növeli a Mg felszívódását is, így kevésbé alakul ki hasmenés.

 

A Kombucha egyébként nem lehet ártalmasabb, mint a sör, amit tömegek fogyasztanak, az is egy erjesztett ital. Persze más a bakteriális spektrum, mert sörnél az élesztő dominál, emiatt alkoholból is több termelődik benne, de alapvetően egyiktől sem betegedik egy ember, akinek jó az immunrendszere és mértékkel fogyasztja. Szerintem itt is keveredik valamilyen ok-okozat.

 

Vagyis történt, ami történt, csak épp a háttérben teljesen más a magyarázat, és nem a Kombucha okozhatta a bajt.

Előzmény: Kenyérsütés (1578)