Törölt nick Creative Commons License 2011.09.17 0 0 1596

De mi alapján állítasz kész tényeket? Valaki megállapította ezt vizsgálattal? Honnan lehet tudni, hogy mi lett volna Kombucha nélkül? Másnál épp a Kombucha segít jobban átvészelni egy-egy nyavalyát.

 

Sok évvel ezelőtt nekem is írtak fel erős antibiotikumot, Dalacint, kaptam tőle erős hasmenést is, de gombásodást nem. A hasmenés pedig idővel elmúlt. Akkoriban én is rendszeres Kombucha-fogyasztó voltam, előtte is, utána is. Nem házilag készült, akkor még boltokban lehetett kapni 2 literes palackban, ásványvízzel hígított szénsavas italként. Volt belőle natúr, őszibarack és feketeribizli ízesítésű, tartalmazott még csipkebogyó-kivonatot is.

Ez egy nagyon jó kombináció volt, amiben szerintem szerepet játszott még a hozzáadott ásványvíz (Cserke Kincse), ami egy nátrium-hidrogénkarbonátos, vagyis lúgos víz volt, mely a Kombucha savaival nagyon jól tudott együtt működni. Hiába volt aránylag magas nátriumtartalma (320 mg/l), nem okozott gondot. Volt viszont egy olyan kellemes tulajdonsága is, hogy a tejtermék hatására jelentkező krákogást (nyákképződést), kompenzálta, oldotta, megszüntette.

Későbbi években, amikor már nem lehetett kapni, ezért próbáltam szódabikarbónával helyettesíteni az ásványvíz tartalmát, nagyjából sikerült is. De elképzelhető, hogy abban a vízben voltak még más hasznos összetevők is.

 

A Dalacint egyébként feleslegesen szedtem, mert csak vaktában lövöldözött vele egy fogorvos. Volt ugyanis egy rejtélyes, időszakos, fogfájás-szerű kisugárzás, az is két fog között, ahol elvileg nem is fájhatott volna semmi. Amúgy kimutatható bajom nem volt, röntgen stb. Úgyhogy a sikertelen kezelés után fel is adtam, majd egy idő után elmúlt ez az érzés.

 

Tehát arra próbálok kilyukadni, hogy a fent említett összetételű Kombucha-ital egyébként jó egészséget biztosított, nem kaptam el akkoriban fertőző betegségeket sem.

Előzmény: Kenyérsütés (1595)