Törölt nick Creative Commons License 2011.10.01 0 0 1630

Az infoworld.hu csak egy általános gyűjtőoldal, ahol cégeket reklámoznak, továbbá elavult. Ez persze látszik az ócska webdizájnon is. Én már sok évvel ezelőtt is láttam ugyanazt az oldalt, amikor Kombucha ügyben nézelődtem.

 

Az ott látható 5-10 éves információk sajnos mára nem aktuálisak.

De én legutóbb 2 hónapja betettem már a fórumba a szóban forgó fóti cég webáruházának linkjét is:

 

Főoldal Webáruház Termékek Kerámia edény és gombatenyészet

 

Nagyon ismételgetni nem is akarnám, nyilván nem fizetnek nekem a reklámért, de fórumozótársak hátha hasznát veszik.

Az érlelőeedényben nincs belső perem, csak a képen is látható kúpos, lefelé szűkülő formáról van szó a szövegben is. Ez azonban a gyakorlatban legfeljebb csak annyit jelent, hogy csapoláskor egy szinten megszorulhat a tenyészet (még a levegőt is elzárhatja, amikor már kellően vastagra hízott), így még a csapolást is akadályozhatja, mert emiatt nem tud lent kifolyni az ital. Vagy a leeresztőn visszaáramló levegő miatt buborékolva csaphat ki lent. Ilyenkor esetleg kicsit piszkálni kell fent, a tenyészeten, hogy levegő juthasson alá.

Feltöltésnél sincs különösebb értelme a dolognak, mert egyszerűen az történik, hogy a tenyészet úgyis felemelkedik a felszínre. Hosszabb érés után ugyanis a tenyészet megerősödik, vastagodik, azok már nem szoktak elsüllyedni, mert a kisebb lesz a fajsúlya, a magába zárt széndioxid miatt. Ahogy öntöm bele 2 literes fazékból a cukros teát, óhatatlanul felkeveredik az egész, sőt én direkt úgy szoktam önteni, hogy az érlelőedényt kissé megdöntve, a tenyészet alá is menjen a friss tea. Már csak azért is, hogy ne fröcsögjön szerte. Ehhez gyakorolni kell a megfelelő mozdulatokat is, nyilván elsőre nem minden sikerül. Egy nap alatt úgyis leülepszik, de a tápoldat keveredésre szerintem szükség is van, hogy frissüljön.

 

Úgyhogy, hiába írnak ott akármilyen reklámszövegeket, a gyakorlat valahogy mást mutat.

 

Régen falun sem sem tököltek ezzel különösebben. Lent csapolgatták, fent időnként löttyintettek rá a friss teát és működik, 6-12 hónapig hozzá sem kellett nyúlni.

Előzmény: CsillagCsillag (1629)