Llg Creative Commons License 2011.11.13 0 0 7863

 

A "terrorista" ügyeknek meg még pár egyéb ügynek köszönhetően van egypár jogerős kvázi precedens ítélet. Az alábbiak alapján kicsit összefoglalva (engedély nélküliséget feltételezve):

 

A robbanóanyaggal való visszaélés szándékos bűncselekmény. Vagyis ha az összetevőket tárolod, az önmagában nem bűncselekmény, sőt ha az a szándékod, hogy összekeverd még az sem az, mivel egy bűncselekmény előkészülete generálisan nem büntetendő. A robbanóanyaggal való visszaélésnél pedig az országba ki/be/átszállításos minősített esetet leszámítva az előkészület nem büntetendő.

 

Ha már elkezded kevergetni, az viszont már bűncselekmény, akkor is, ha még nem készültél el a robbanóanyaggal, mert maga „készítés” már megvalósítja Btk 263§(1) bekezdése szerinti tényállást.

Megint más kérdés, ha pirotechnikai terméket készítesz és annak az adott esetben robbanó (pontosabban: jellemzően explozió) képes elegyét kevered. Mivel nem szándékod a robbanóanyag létrehozása önmagában ezért egy 100ezer forintos szabálysértést lehet összehozni. Persze körülményektől függően befigyelhet valami bűncselekmény (pl. közveszély okozás).

 

Fentiekkel azért senkit sem bátorítanék az engedély nélküli pirotechnikai termék gyártásra

Előzmény: exhighand (7860)