matyikó Creative Commons License 2011.12.05 0 0 52

Mielőtt nagyon megijednétek a réztől, a rézmérgezéstől, néhány infóval szeretném félelmeteket csökkenteni:

Mindenekelőtt a réz kedvező élettani hatásáról sokat olvashattok, ha valamelyik kereső programba beütitek pl.: a réz élettani hatása.

"A réz az egyik legrégebben és leggyakrabban használt fém, számos élettani folyamatban központi szerepet játszik. Már kisfokú hiánya is kellemetlen tüneteket okozhat. Érdemes ezért étrendünkbe megfelelő mennyiségű hüvelyest, gabonafélét és májat iktatni, melyek a réz legfőbb forrásai. "

Továbbá:

1.. Manapság már nem ritka, hogy Magyarországon is rézből szerelik az ivóvíz hálózatot. Egyes nyugat európai országokban, pl. Ausztriában a háztartások csaknem felében réz a vízhálózat anyaga, az USA-ban 90 % körüli ez az arány (mégsem hullanak a népek a réz ionoktól). Az kétségtelen, hogy a pangó víz, azaz az a víz, amelyi napokig áll a rézcsőben és nem áramlik, kioldhat annyi réz iont, hogy fémes ízűnek érezzük a vizet. Ez viszont nem okozhat eü. problémát, mert a szervezet a számára többlet rezet üríti, nem halmozódik fel (mint pl. az arzén).

2.. Évszázadok óta az igazi szilvalekvárt rézüstben főzik. Finomabb az így készült lekvár, mintha más anyagú üstben készülne.

3.. A pálinkafőzők esetében is hasonló a helyzet. Akkor finom a gyümölcsből készült pálinka, ha a főzés során a gőz, a pára csak rézzel érintkezik. Ezért kell legalább az üst fedelét, a sisakot és a páracsövet rézből készíteni. A hűtő esetében sem rossz választás a réz.

4.. Ha sörfőző üstök anyagára gondolunk, megintcsak rézzel találkozhatunk.

Hát csak ennyit kapásból a rézről és a tőle való félelemről.